Tudomány koronavírus

Biztonságosnak tűnik a szervátültetés, ha COVID-fertőzöttként halt meg a donor

JAVIER SORIANO / AFP
JAVIER SORIANO / AFP

Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem fenyegeti koronavírus-fertőzés azt a beteget, akibe COVID-pozitívan elhunyt ember szervét ültetik át – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. A tünetmentes COVID-19-fertőzésben szenvedő vagy a kigyógyult alanyokat szintén biztonságosnak tekintik a szervátültetésre, de sok ország ragaszkodik ahhoz, hogy minden alany háromszoros oltott legyen ahhoz, hogy kaphasson szervet.

Az Európai Klinikai Mikrobiológiai és Fertőző Betegségek Kongresszusa (ECCMID) egy szakmai eseményen hamarosan prezentálja, hogyan vizsgált meg 30 olyan transzplantációt, ahol a donor korábban covidos volt, és 38 olyat, ahol a halál pillanatában aktív SARS-CoV-2 fertőzés zajlott. Az olasz Insubriai Egyetem szakértője, Paolo Grossi elmondta: a világjárvány első három hónapjában jelentősen csökkent a transzplantációs aktivitás, a helyzet 2020 júniusa után stabilizálódott, de 2020 októberétől decemberig ismét csökkent a transzplantációk aránya. „A transzplantációs aktivitás az összes vizsgált országban általános csökkenést mutatott a járvány alatt. A vesetranszplantáció volt a leginkább érintett, ezt követte a tüdő-, máj- és szívátültetés. A vesetranszplantációt nem tekintik olyan kritikusnak és azonnalinak, életmentő eljárásnak, ezért világszerte sok központ elhalasztotta a műtéteket, amikor a COVID-19 felfutóban volt.”

A The Lancet Public Health folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány szerint a vese-, máj-, tüdő- és szívátültetések teljes száma 31%-kal csökkent a COVID-19 első hulláma alatt a vizsgált 22 országban. 2020 végére

a teljes csökkenés 16%-os volt, és több mint 11 200-zal kevesebb transzplantációt hajtottak végre.

2020 májusában vezették be a kezdeti protokollokat a COVID-19 miat napról napra rosszabbodó szervhiány-vészhelyzet kezelésére. Az Olasz Nemzeti Transzplantációs Központ úgy döntött, hogy azok a donorok, akik kigyógyultak a covidból, és a klinikai felépüléstől legalább 14 nap eltelt, illetve a vírustisztulást két negatív PCR-teszttel igazolják, adhatnak szervet, vagy halálozás esetén felhasználhatók szerveik transzplantációra. Végső soron akkor tekinthetők alkalmasnak, akiknél a COVID-19 nem okozott maradandó szervkárosodást, és megerősítették a donorszerv megfelelő működését.

A nem teljesen oltott betegeket jelenleg nem veszik figyelembe szervátültetésre Olaszországban. Sok más ország is alkalmazta ugyanezt az eljárásrendet, országonkénti eltérésekkel. Az Egyesült Államokban egyre több transzplantációs program döntött úgy, hogy vagy teljesen leállítja a transzplantációt azon betegek esetében, akik megtagadják a COVID-oltás beadását, vagy alacsonyabb prioritást adnak nekik a zsúfolt várólistákon.

Grossi elmondta: „az egyre növekvő tapasztalatok alapján úgy gondoljuk, hogy a múltban SARS-CoV-2 fertőzésben szenvedő, vagy halálukkor még fel nem gyógyult donorok szervei biztonságosan felajánlhatók a SARS-CoV-2 elleni immunitással rendelkező jelölteknek. Ez hozzájárulhat a donorállomány növeléséhez”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik