Tudomány

Óriási fordulat jön az időjárásban

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Hűvös volt eddig a március, a hosszú hétvége utolsó két napjának kivételével folyamatosan észak-északkeleti áramlásban volt részünk, a viszonylag kellemes, napos időt éjszakánként még most hétvégén is komolyabb mínuszokat mérhettünk. Mindez annak köszönhetően történt, hogy az észak-déli irányú, úgynevezett meridionális légköri hullám leszálló ágában voltunk, ami északkeletről szállította a hideg levegőt térségünkbe.

Csütörtökön lesz a legmelegebb

A meridionalitás gyors és szélsőséges változásokra képes, amit most a saját bőrünkön fogunk megtapasztalni:

a hét elején markáns fordulat zajlik le időjárásunkban, három nap alatt délire fordul az áramlás, amivel bőven átlag feletti meleg árasztja el hazánkat

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, Kiderül.hu munkatársa.

A változás már ma elkezdődik, a maximumhőmérsékletek gyorsan emelkednek: hétfőn 10-14, kedden már 15-20 fokot mérhetünk a legmelegebb délutáni órákban. A „csúcsot” csütörtökön érjük el, ekkor országszerte 18-22 fokot mérhetünk.

Marad a száraz meleg

A hét második felében is marad meleg idő, 15-20 fok körüli hőmérsékletekkel. Tekintve, hogy sok év átlagában ilyenkor harmadik harmadában 10-15 fokos maximumok számítanak „normálisnak”, azt is mondhatjuk: márciusban a mostani értékek szinte hőségnek számítanak.

Csapadékra sehol nem kell számítani, a tiszta égbolt zavartalan napsütést biztosít. Ám a felhők hiányának másik következménye, hogy néhol előfordulnak még enyhe hajnali fagyok, és általában is csak 3-6 fokkal indulnak majd a napok.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint hideg hosszabb távon sem valószínű. Jelen állás szerint március 29. és április 3. között északnyugatira fordulhat az időjárás, és ez átmeneti lehűléssel jár, ám esetünkben ez mindössze annyit tesz, hogy a hőmérséklet a március végi átlagra süllyed. A jelenlegi adatok alapján melegnek ígérkezik az április is, majd csak 20. után várhatóak hidegbetörések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik