Tudomány

Előkelő ókori sírokra bukkantak Egyiptomban

Vyacheslav Argenberg / Getty Images
Vyacheslav Argenberg / Getty Images

Négyezer éves sírokat tártak fel a Kairótól délnyugatra fekvő Szakkaránál – írja az MTI. Az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium csütörtökön arról számolt be, hogy az egyiptomi régészek a Meriré-piramistól 100 méterre, Szakkara ősi nekropoliszának déli részén öt nyughelyre bukkantak. A sírok az Óbirodalom (időszámítás előtt 2686-2181) végének és a Középbirodalom (időszámítás előtt 2181-2055) kezdetének időszakára datálhatóak.

Az egyik sír egy Iri nevű magas rangú férfié volt.

Egy akna vezet a sírkamrába, amelynek falai egy temetést ábrázolnak áldozati asztalokkal, egy palota homlokzatával és olajat tartalmazó edényekkel.

A nyughely belsejében egy hatalmas mészkőszarkofág és a sír tulajdonosának faragott tárgyai találhatóak.

A második sírhoz, amely valószínűleg egy Jart nevű személy feleségéé lehet, egy téglalap alakú akna tartozik. A harmadik nyughelyben Bi Nafarhafaji nyugszik, a pap egyebek mellett a nagy ház felügyelőjének és a ház takarítójának címét viselte. A negyedik sírba a király sminkjéért és öltözködéséért felelős nőt, Bettit temették. Ő a szerelem, a szépség, a zene, a tánc, a termékenység és az élvezetek istennőjének, Hathornak a papnője volt. Az utolsó sírban Hannu fekszik, aki számos tisztséget viselt: a királyi palota felügyelője, polgármester, a nagy ház felügyelője, Alsó-Egyiptom pecsétjeinek hordozója és egy gyümölcsöskert felügyelője volt.

Az elmúlt években a szakkarai ásatásokon egyebek mellett több száz színes koporsót is találtak. Ezekben a 26. dinasztia magas rangú államférfijainak és papjainak jól megőrződött múmiái voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik