Tudomány

A világháború Rambója: 1974-ig harcolt egy katona

JIJI PRESS / AFP
JIJI PRESS / AFP

Japán számára az 1945. augusztus 9-én Nagaszakira ledobott atombombával véget ért a háború, a császárság letette a fegyvert. A japán kapituláció után az amerikaiak repülőgépeikről röpcédulákat szórtak le, amelyekben tájékoztatták az elszigetelt japán egységeket a világháború végéről – írja a Múlt-kor.hu.

Ám négy japán katona nem hitt az ellenség szavának, bevette magát a dzsungelbe, és még évtizedekig folytatta a harcot. Szó szerint.

Onoda Hiroo hadnagy 1944 decemberében foglalta el állomáshelyét a Fülöp-szigetekhez tartozó Lubang szigetén: azt a feladatot kapta, hogy egységével gerillaharcot folytatva az ellenség utánpótlását támadja. „Minden japán katona felkészült a halálra, de felderítő tisztként én azt a feladatot kaptam, hogy gerilla hadviselést folytassak és maradjak életben, amíg csak lehet” – mondta 2010-ben az ABC -nek.

Miután nem hitt az amerikai szórólapoknak, három bajtársával a dzsungelbe húzódott vissza és onnan folytatta a harcot. Banánon, kókusztejen és a helyiektől ellopott marhák húsán éltek, és ha úgy adódott, akkor fegyveres tűzharcba keveredtek a helyi rendfenntartókkal. 1949-ben a csapat egyik tagjának elege lett, és feladta magát, majd 1954-ben egy razzia során a rendőrök lelőtték a hármas egy tagját. A megmaradt két, ötvenes éveiben járó szamuráj, a majd harmincéves parancsnak engedelmeskedve épp a helyiek rizskészletét akarta felgyújtani 1972-ben, amikor rajtuk ütöttek. Onoda elvesztette utolsó társát, Kozuka Kinsicsit is, ezek után, mint a magányos Rambo folytatta tovább küldetését.

JIJI PRESS / AFP Onoda megadása jeleként átadja a kardját a Fülöp-szigetek elnökének

Végül egy kalandor, Szuzuki Norio indult a keresésére, és sikerült nála elérnie, hogy megadja magát, ha erről a felettesétől parancsot kap. A japán hatóságok ráakadtak Onoda egykori parancsnokára, az ekkor már könyvesboltot vezető Tanigucsi őrnagyra. Miután Tanigucsi parancsát megkapta, Onoda Hiroo letette a fegyvert: 1974. március 9-én számára is véget ért a második világháború.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik