Tudomány

Megtalálták a legendás hajó roncsát

Royal Grographic Society / Közkincs
Royal Grographic Society / Közkincs

Megtalálták és megörökítették a világ egyik legkeresettebb roncsát – írja a BBC. Sir Ernest Shackleton sarkkutató hajóját, az Endurance-t a hétvégén, Shackleton temetésének 100. évfordulóján fedezték fel.

A maradványok az Antarktisznál lévő Weddell-tengerben, mintegy 3 kilométeres mélységben kerültek elő. A Weddell-tengert szinte egész évben vastag jég borítja, ezért a térségben nehéz kutatni, múlt hónapban ugyanakkor viszonylag kedvezőek voltak a körülmények.

A nemzetközi Antarktisz-egyezmény értelmében a lelőhely műemléknek számít, és tilos megzavarni.

A felvételek alapján a maradványok lenyűgöző módon konzerválódtak. Mensun Bound tengeri régész, a csapat tagja szerint ez a legjobb állapotú fahajóroncs, amelyet valaha látott.

Az Endurance-t kereső projekt keretében a szakértők egy dél-afrikai jégtörővel, illetve az ahhoz tartozó robotizált tengeralattjáróval kutatták a maradványokat. „A roncs felfedezése elképesztő teljesítmény” – mondta Dr. John Shears, a misszió vezetője. A kutatók extrém körülmények között dolgoztak, Shears szerint olyat eredményt értek el, amelyet sokan lehetetlennek hittek.

Shackleton expedíciójának célja az volt, hogy először keljenek át az antarktiszi szárazföldön. A hajó a jég fogságába került, majd 1915 novemberében összeroppant, a legénység pedig gyalog és csónakokkal menekült. A csoport néhány tagjának sikerült segítséget hívnia, több hónapnyi gyötrelem után végül mindenkit kimentettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik