Tudomány

A 20 fokot is megközelítjük a héten

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Már-már tavaszias napokat tudhatunk a hátunk mögött kellemes hőmérséklettel, ragyogó napsütéssel, és ami talán a legfontosabb, az „őrült” szél is alábbhagyott. A folytatásban nagyjából minden máshogy alakul. Marad a nyugati, olykor délnyugati áramlás, és hétfő délután, este érkezik az első front, majd csaknem naponta az újabb és újabb, szinte minden nap esni is fog.

Folytatódik viszont a melegedés, csütörtökön már akár 18-19 fokot is mérhetünk, majd a hét utolsó három napján visszatérnek a szélviharok

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük sorban.

Esős, szeles tavasz a szélvihar előtt

Hétfőn tehát egy front éri el hazánkat, ami a mostaninál is intenzívebb felmelegedést okoz, és csapadékot hoz. Nem is érdemes napról-napra áttekinteni a helyzetet, mert a frontok egymást követik, egész héten bárhol várható eső, zápor átlagosan 2-5 milliméternyi csapadék.

Az éjszakai hőmérsékletek is jobbára fagypont fölött alakulnak, napközben az ország nagy részén tíz fokot meghaladó értékeket is mérhetünk, ám keleten sok helyen csak 6-8 fokig emelkedik a hőmérséklet. Csütörtökön érjük el a már említett csúcsot, amikor 18-19 fokkal már igazán tavaszias meleget tapasztalhatunk.

Végig élénk, erős lesz a szél, amely aztán csütörtökön kezd egyre inkább viharossá válni. Jelenleg 60-80 km/órás lökések tűnnek a legvalószínűbbnek, de ez még mindkét irányban változhat: 50-60 km/óránál kevesebben azért ne reménykedjünk, és helyenként nem kizárt a 80-100 km/óra sem.

Meddig tart még?

Jóval nagyobb időtávot tekintve Molnár László megjegyzi: „ennyire erős szeleket évtizedek óta nem hozott a nyugati áramlás a tél második felében, mint idén”. Az ok, hogy 2021/2022 telén rég nem látott erejűvé fokozódott az úgynevezett poláris örvény vagy polárfront az északi féltekén – itt írtunk bővebben a polárfrontról.

Ráadásul mostanában érik el erejük csúcsát, ezért pedig az északi tájakon évtizedes rekordokat dönt a szélerősség. Itthon pedig az átlagnál hosszabb, szokatlanul erős légmozgással járó periódusokat élünk át.

Az erős szél tehát rányomja bélyegét a hét második felére. Ami a folytatást illeti, az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint február 23. környékén zárulhat le a mostani szeles periódus, utána egy anticiklon hoz mérsékelten meleg, várhatóan csapadékmentes időt. Február utolsó hete így száraznak és enyhének ígérkezik, hasonlóan március elejéhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik