Tudomány koronavírus

Kicsi az esélye, hogy az oltottak intenzívre kerülnek az omikrontól

FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
FRISO GENTSCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A SARS-CoV-2 rendkívül fertőző omikron variánsa 2021 decemberének közepén vált a domináns törzzsé az Egyesült Államokban, ez pedig egybeesik a kórházi kezelést igénylő COVID-19-ben szenvedő betegek számának növekedésével. A CDC új kutatása szerint a beoltott felnőtteknél kevésbé súlyos a betegség lefolyása, mint az oltatlanoknál, és kisebb valószínűséggel kerülnek intenzív osztályra azok, akik teljesen oltottnak minősülnek – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A kutatók azt is megállapították, hogy az omikronosok kisebb eséllyel kerültek intenzívre, és igényeltek mesterséges lélegeztetést, mint a deltával fertőzöttek. Az is kiderült, hogy a domináns omikron időszakában kevesebb beteg halt meg kórházi kezelés alatt (4,0%), mint akkor, amikor a delta-változat volt elterjedtebb (8,3%).

Az elemzés ugyanakkor azt is feltárta, hogy az omikron-hullám alatt több oltott került kórházba, mint 2021 nyarán, amikor a delta-variáns dominált, ami valószínűleg csak azt mutatja, hogy az omikron-hullám alatt már többen voltak beoltva, mint a delta idején. A kutatók megállapították:

az emlékeztető oltás különösen fontosnak tűnik a betegség súlyosságának enyhítésében, különösen az idősebb felnőtteknél.

Az omikron variánssal fertőzött oltatlanok még mindig nagyobb eséllyel kerültek be súlyosabb szövődményekkel a kórházba, mint az oltottak, ráadásul előbbi csoportnál nagyobb volt a légzési elégtelenség kialakulásának kockázata, mint a beoltott betegeknél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik