Tudomány koronavírus

Müller: Megjelent idehaza is az omikron új variánsa

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI

A TV2-ben nyilatkozott Müller Cecília országos tiszti főorvos, és elmondta, hogy Magyarországon megjelent az omikronnak a BA2 változata is. Nem kell megijedni ettől a variánstól, mert a jelenleg ismereteink szerint ugyanolyan a klinikai viselkedése ennek, mint az omikron variánsnak, súlyosabb kórképet nem okoz, sem más szervet nem támad meg, fogalmazott Müller. Európa országaiban ennek a BA2 változatnak az aránya 1-15 százalék között mozog.

A BA2 változat valamivel gyorsabban terjed, mint az amúgy is gyors terjedésű omikron. A BA2-t először Kínában mutatták ki néhány hete, és az általános vélekedés szerint Indiából ered, írta nemrég erről a mutánsról a Portfolio.hu. Dániában viszonylag nagy arányban ez terjed.

Az országos tiszti főorvos mai nyilatkozatában azt is elmondta, hogy a jelenlegi ismeretek szerint úgy tűnik, ez az új variáns nem fog változtatni a jelenlegi járványhelyzeten, derül ki a Portfolio.hu összefoglalójából.

Amúgy a delta variáns arányát 6, az omikronét 94 százalékra tette Müller a kimutatott fertőzések között. A tiszti főorvos biztatónak nevezte, hogy a szennyvízadatok alapján már lassult a koronavírus-koncentráció növekedési üteme. A jövő héten talán már láthatjuk az alagút végét, utalt az ötödik hullámra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik