Tudomány koronavírus

Nagyobb védelmet ad a babának, ha a kismama oltat, mintha átesne a koronavírus-fertőzésen

Kirill Braga / Sputnik / Sputnik via AFP
Kirill Braga / Sputnik / Sputnik via AFP

A Massachusettsi Kórházban végzett kutatás szerint erősebb és hosszabban tartó védettséget ad a babának az, ha az anya terhesség közben beadatja a koronavírus-oltást, mint az, ha átesik a fertőzésen – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A The Journal of the American Medical Association (JAMA) szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatásba olyan kismamákat vontak be, akik a terhességük 20-32 hetében voltak, és vagy mRNS-oltást kaptak, vagy pedig koronavírusosak voltak.

A kutatók magasabb antitestszintet mértek a beoltott anyáknál és a köldökzsinórvérben is, mint a koronavírus-fertőzöttek esetében.

Két hónap elteltével a beoltott anyáktól született csecsemők 98%-ánál (49-ből 48) kimutatható volt a protektív immunglobulin G (IgG), a vérben leggyakrabban előforduló antitest. Hat hónapos korban a kutatók a beoltott anyáktól született csecsemők közül 28-at vizsgáltak meg, és azt találták, hogy 57%-uknál (28-ból 16) még mindig kimutatható volt az IgG a vérben. A fertőzött anyáktól született babáknál ez az arány csak 8% (12-ből 1) volt.

A szakértők ugyanakkor megjegyezték: még mindig nem ismert, hogy mekkora antitestszint kell ahhoz, hogy a babák a koronavírus ellen védettek legyenek, azt azonban már tudni lehet, hogy a tüskefehérje ellen termelődő IgG szintje korrelál a súlyos betegségek elleni védelemmel.

Az antitestválasz tartóssága itt azt mutatja, hogy a vakcinázás nemcsak az anyák számára nyújt tartós védelmet, hanem a csecsemők számára is, és többségükben legalább hat hónapos korukig fennmarad a védelem.

A szerzők felhívják a figyelmet kutatásuk korlátaira is, ide értve a kis vizsgálati csoportot, a fertőzött csoport nyomonkövetésének késedelmeit, valamint az antitestszint jelentését a klinikai eredményekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik