Tudomány

Ezeket a színeket kerülje, ha nem akar szúnyogcsípést

mrs / Getty Images
mrs / Getty Images

A Washingtoni Egyetem kutatói megállapították, hogy a legtöbb szúnyogfaj, miután a leheletünk alapján beazonosítja, merre vagyunk, egyes színekre jobban repül, mint másokra. A számukra vonzó színek közé tartozik a vörös, a narancssárga, a fekete és a ciánkék – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Az állatok figyelmen kívül hagyják a többi színt, például a zöldet, a lilát, a kéket és a fehéret. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a kutatási eredmények segítenek megmagyarázni, hogyan találnak áldozatot maguknak a szúnyogok, mivel az emberi bőr, az általános pigmentációtól függetlenül, erős vörös-narancssárga „vizuális jelet” bocsát ki számukra.

A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány szerint a szúnyogok elsősorban szagokat használnak arra, hogy megállapítsák, kire szálljanak rá, de emellett vizuális ingereket is figyelembe vesznek. A kutatási eredmények segíthetnek jobb csapdákat tervezni, illetve az emberek számára is tudatosan elkerülni az állatokat.

„Régebben, ha valaki rákérdezett, azt mondtam, hogy három fő dolog vonzza a szúnyogokat: a lehelet, az izzadság és a bőr hőmérséklete. A kutatás során most egy negyedik jelzést is találtunk: a vörös színt, amely mindenki bőrében is megtalálható. A bőr árnyalata nem számít, mindannyian erős vörös jelzést küldünk a szúnyogoknak. A szúnyogcsípés megelőzésének egy másik módja lehet, ha olyan színű ruhákat viselünk, amelyeket a szúnyogok nem érzékelnek kívánatosnak” – írta a sajtóközleményben Jeffrey Riffell, a Washingtoni Egyetem biológusa.

A szakértők az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) számára adtak különböző szagló- és vizuális jeleket. Mint minden szúnyogfajnál, az egyiptomi csípőszúnyognál is csak a nőstények isznak vért. Az állat csípése terjesztheti a dengue-lázat, a sárgalázat, a chikungunyát és a Zikát. A kutatók miniatűr tesztkamrákban követték nyomon az egyes szúnyogokat, a kamrákba specifikus szagokat permeteztek, és különféle vizuális mintákat mutattak be – például színes pöttyöket vagy emberi kézről készített képet.

Mindenféle szaginger nélkül a szúnyogok nagyrészt figyelmen kívül hagyták a kamra alján lévő pontot, színtől függetlenül. Miután szén-dioxidot fújtak a kamrába, a szúnyogok továbbra is figyelmen kívül hagyták a pontot, mindegy, hogy zöld, kék vagy lila színű volt. De

ha a pont piros színű volt, esetleg narancssárga, fekete vagy ciánkék, akkor szúnyogok rárepültek. 

A szúnyogok képesek érzékelni a szén-dioxidot, és Riffell csapata és más kutatások korábban már kimutatták, hogy a szén-dioxid növeli a nőstény szúnyogok aktivitási szintjét – feltehetően áldozatot keresnek. A színes pöttyös kísérletek során kiderült, hogy a szén-dioxid érzékelése után a szúnyogok szemei a vizuális spektrum bizonyos hullámhosszait részesítik előnyben.

Hasonló lehet a helyzet ahhoz, mint amikor mi, emberek jó illatot érzünk: ha egy pékség mellett megyünk el, azonnal a vizuális ingert keressük a szaglóinger után, azaz a frissen sült péksütit, miután megéreztük az illatát. A szúnyogoknak az illat a szén-dioxid, a frissen sült péksüti pedig az emberi test.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik