Tudomány

Országos havazás érkezik

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Vasárnap egy viharciklon okozott brutális széllökéseket hazánkban, pedig mi még csak a „szélét” kaptuk. A ciklon középpontja a Balti-tenger térségében volt, a térségben 120-150 km/órával tombolt a szél. Ami a folytatást illeti, úgy tűnik, tartósan beállt a nyugat-kelet irányú zonális áramlás:

Előre láthatóan a jövő hét közepéig eltart a huzatos időjárás, szinte napi rendszerességgel vonulnak át rajtunk a frontok

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Jön a hó

A hét időjárásáról általánosságban annyit mondhatunk, hogy a változó erejű szelet gyakran kísérhetik erős, 40-50 kilométer/órás lökések. Az éjszakai -4 és +1, -5 és 0 fokos levegő délutánra 3-8, illetve 5-10 fok köré melegszik, de az északkeleti tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet. A fagyzugos helyeken hajnalban akár -7, -8 fokot is mutathatnak a hőmérők.

Szerdára virradóra az ország nagy részén néhány centis hóréteg alakulhat ki, ami aztán a nap folyamán szinte mindenhol elolvad.

A hó a Debrecen-Miskolc vonaltól északkeletre maradhat meg huzamosabb ideig. Ami ezen túl a csapadékot illeti, gyakorlatilag bárhol számíthatunk kisebb (1-3 mm-nyi) esőre, havas esőre a hét bármely napján.

Vasárnap szélvihar

Vasárnap aztán egy erősebb viharciklon éri el hazánkat, a nyomában pedig a mostanihoz hasonló, 80-100 km/órás szél várható. Lehűlést azonban ez sem hoz, az Atlanti-óceán térségéből folyamatosan enyhébb légrétegek érkeznek.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint jelentősebb változás a jövő hét közepén valószínű. Ekkor ugyanis egy anticiklon húzódik Európa egyre nagyobb része fölé, és okoz enyhébb időjárást: előre láthatóan február második hetében már száraz, meleg, 10 fok feletti napokban lesz részünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik