Tudomány koronavírus

Beragadt a végítélet órája

EVA HAMBACH / AFP
EVA HAMBACH / AFP

A végítélet órája egy szimbolikus óra, amely globális katasztrófák bekövetkezését jelzi: azt, hogy milyen közel van az emberiség a pusztuláshoz. Ha az óra mutatója eléri az éjfélt, az globális katasztrófa bekövetkeztét hivatott jelezni.

1947-ben hozták létre, eredetileg azt jelképezte, mennyire közel áll bolygónk egy atomháborúhoz – a kockázatokat atomtudósok elemezték. Azóta több tudományág bekapcsolódott, és figyelembe vesznek olyan egyéb tényezőket is, mint például a klímaváltozás.

A mutató most nem mozdult tavalyhoz képest, 100 másodpercre áll éjféltől

– idézi a The Independent.

Sharon Squassoni, a Nemzetközi Tudomány- és Technológiapolitikai Intézet professzora figyelmeztetett: „veszélyes pillanatban ragadtunk, amely nem hoz sem stabilitást, sem biztonságot.”

Az óra első állásában, 1947-ben hét percet mutatott éjfél előtt, azóta nyolc alkalommal mozdították hátra és 16-szor előre. A mutató a hidegháború lezárásakor, 1991-ben állt a legmesszebb éjféltől, 23:43-at mutatott 1995-ig. 2020-ban került a legközelebb, 100 másodpercnyire éjféltől, és ott maradt 2021-ben is az atomfegyverek fejlesztése, a koronavírus-járvány és a globális felmelegedés jelentette veszélyek miatt. Hasonló okokból döntöttek úgy a tudósok, hogy most sem változtatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik