Tudomány koronavírus

Így terjedhetett el az omikron Magyarországon

MoMo Productions / Getty Images
MoMo Productions / Getty Images

Újabb bejegyzést tett közzé a Facebookon a MASZK – Magyar Adatszolgáltató Kérdőív, azaz az országos koronavírus-kutató program – szúrta ki a Portfolio. A Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa által vezetett járványmatematikai csoport ezúttal az omikron hazai terjedését vizsgálta, az eredmények alapján a variáns januárra vált uralkodóvá.

Kapcsolódó
Budapesten és Pest megyében robbant be az omikron, de már Nyugat-Dunántúlon is erősen terjed
Észak-Magyarországon viszont még alig tapasztalni az ötödik hullámot.

A szakértők szerint matematikai módszerekkel megbecsülhető, hogy miként alakult az omikronos esetek aránya az új fertőzöttek között.

A csoport arra jutott, hogy az omikron már december elején megjelenhetett hazánkban, és immár szinte minden megbetegedés hátterében ezen variáns áll.

Az omikron érkezését hivatalosan december közepén jelentették be, a variánst elsőként a Neumann Labs mutatta ki. Müller Cecília országos tiszti főorvos január 19-én azt mondta, Magyarországon tízből kilenc megbetegedést már az omikron okoz.

A Portfolio szerint hazánkban nem sikerült jól nyomon követni az omikront, ami nem meglepő, hiszen itthon nincs szisztematikus variánskövetés. Január elejéig a pontos hazai arányok nem voltak ismertek, amikor pedig Müller Cecília január 11-én arról beszélt, hogy az omikron már a megbetegedések 29 százalékáért felelős, akkor a MASZK-féle modell alapján már közel 100 százalék volt az arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik