Közélet koronavírus

Budapesten és Pest megyében robbant be az omikron, de már Nyugat-Dunántúlon is erősen terjed

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
A Nyugat-Dunántúlon rendkívüli módon emelkednek az esetszámok, Észak-Magyarországon viszont még alig tapasztalni az ötödik hullámot.

Arányaiban bő két és félszer több megbetegedést okoz az omikron variáns a fővárosban és Pest megyében, mint Észak-Magyarországon: míg hazánk közepén százezer főre vetítve a legfrissebb adatok szerint az elmúlt hét napban átlagosan 138 koronavírus-fertőzöttet találtak, addig Borsod-Abaú -Zemplén, Nógrád és Heves megyékben 51-et. Utóbbi három megyében december elején, a negyedik hullám tetőzésekor is a második legkevesebb fertőzött volt arányaiban, Budapest és Pest megye viszont az akkori utolsó helyről ugrott fel pár hét alatt az elsőre.

Szemmel látható növekedés tapasztalható a Nyugat-Dunántúlon is: Somogy, Vas, illetve Győr-Moson-Sopron megyék adatai csak kicsivel maradnak el a közép-magyarországiakétól: százezer lakosra 127 fertőzött jut, holott mindössze öt nappal korábban ez a szám fele ennyi, 68 volt.

Ez a két régió az, ahol a december elsejei adatokhoz képest nőttek az esetszámok.

A sorrendben Dunántúl még nem említett (régiós besorolásban középső és déli) részei következnek, az ott lakók nagyjából 0,1 százalékánál igazoltak koronavírus-fertőzést az elmúlt hét napban. Sokkal jobb most a helyzet az Alföldön (amelyet erősen megviselt az előző járványhullám): a két érintett régióban átlagosan 65, illetve 72 pozitív teszt jut százezer lakosra.

A főváros (és környéke), illetve a vidék között január első napjaiban kezdett el nyílni az olló. Zacher Gábor akkor azt nyilatkozta, vízkereszt környékén mutatkozik meg, hogy a szilveszteri buliknak milyen hatása van az esetszámokra: Közép-Magyarországon például egy hét alatt nyolcvan százalékkal nőttek. December közepén hazánkban is megjelent az omikron, Müller Cecília a napokban azt nyilatkozta, már tízből kilenc megbetegedést ez a variáns okoz. A főváros érintettsége azért sem meglepő, mert a koronavírus-variánsok külföldről érkeznek, és fokozatosan terjednek el az országon belül.

Mivel a 9,7 millió magyarból hárommillió Budapesten és Pest megyében lakik, így ezt a régiót két részre bontva is megvizsgáltuk. December elején a fővárosban átlagosan nyolcvan új fertőzött volt százezer lakosra vetítve, Pest megyében ennél több, nagyjából száz. December végére már Budapesten volt nagyobb az arány (27, illetve 25 főről beszélünk átlagosan), az elmúlt napokban viszont újra Pest megyében magasabb ez az érték (116, illetve 122 fő).

Bár jósolni nehéz, a budapesti és Pest megyei görbe mintha elérte volna a csúcsát, a nyugat-, illetve észak-magyarországi számok viszont még meredeken emelkednek. Grafikánkon a megyei adatokat régiós szintre összesítettük, majd azokat lakosságarányosan, százezer főre vetítve ábrázoltuk. Minden szín egy régiót jelöl, szaggatottal pedig a legfrissebb országos átlagot jelöltük.

Made with Flourish

Ajánlott videó

Olvasói sztorik