Belföld koronavírus

Magyarországon is megjelent az omikron variáns

Most már bizonyítottan jelen van Magyarországon is a legújabb, omikronnak elnevezett, Dél-Afrikából származó koronavírus-mutáció – közölte a Neumann Labs hétfőn. A közlemény szerint mutáció egy házaspárt fertőzött meg, melynek tagjai nem tettek külföldi látogatást, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget. A házaspár igazolt omikron-fertőzése mellett a magyar labor további gyanús eseteket is vizsgál.

A magyar laboratórium nemrég bevezetett új PCR vizsgálata képes kimutatni minden új koronavírus-fertőzést, és külön kimutatja, hogy a legújabb, omikron-mutáció okozta-e azt. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették és Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfőn az M1 Híradóban is beszélt róla.

Az MTI beszámolója szerint az egyik fertőzöttnek enyhe tünetei vannak, a másik középsúlyos állapotban van és kórházban ápolják.

A közleményben emlékeztettek: noha az omikron-variáns kapcsán felröppent a hír, hogy kialakult egy olyan változata, amelyet a PCR-tesztek nem mutatnak ki, ez nem igaz. A PCR-tesztek bizonyosan képesek megbízhatóan azonosítani a koronavírus omikron-variánsát is.

Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője elmondta:

Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje. Laboratóriumunk ezidáig két vizsgált személy esetében mutatta ki bizonyítottan az omikron-variáns jelenlétét, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek. Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban.

Hétfő reggel számoltunk be arról, hogy egy helyi lap szerint Izraelben 55 esetben azonosították az omikron vírusváltozatot, és közülük harminchatan Angliából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Olaszországból és Namíbiából érkeztek az országba. Az ott talált omikronnal fertőzöttekről nem volt több információ, így az sem derült ki, hogy az oda Magyarországról érkező csak repülőtéri átutazó volt, vagyis Budapesten csak átszállt egy Izraelbe tartó gépre, vagy Magyarországon él-e, vagy itt töltött legalább néhány napot, mielőtt Izraelbe ment volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik