Tudomány

Lopott kincseket koboztak el egy amerikai milliárdostól

Közel 180 lopott műkincset kell átadnia Michael Steinhardt amerikai milliárdosnak – írja a Live Science. A Steinhardt Partners alapítójának ügyében egy nemzetközi nyomozás zajlott.

A 81 éves vállalkozónak vissza kell szolgáltatnia az érintett tárgyakat, és örökre eltiltják a műkincskereskedelemtől.

Cyrus Vance manhattani kerületi ügyész úgy fogalmazott, Steinhardt telhetetlen étvágyat tanúsított a lopott tárgyak iránt.

A milliárdost nem foglalkoztatta tevékenysége és a leletek jogszerűsége, ahogy az sem, hogy gyűjtésével milyen kulturális károkat okoz világszerte.

Az ügyészség 2010-ben kezdett el vizsgálódni, amikor Steinhardt egy 2300 éves, Libanonból származó márvány bikafejet vásárolt. A szakértők úgy vélték, hogy a kincset a polgárháború idején rabolták el. Később kiderült, hogy a vállalkozó irodájában és otthonában további illegálisan beszerzett tárgyakat is tart, 1987 óta a milliárdosnál több mint ezer műkincs fordult meg.

Jason Kempin / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

2017-ben egy nemzetközi nyomozás indult, amelyben az amerikai mellett többek között szíriai, egyiptomi, izraeli, olasz és görög hatóságok is részt vettek. Az ügyészség szerint a meggyőző bizonyítékok alapján Steinhardt gyűjteményének legalább 171 darabjához illegális kereskedők révén jutott hozzá, ezen leletek 11 országból származnak. A lefoglalt kincsek 12 csempészhálózattal hozhatóak összefüggésbe.

Az ügyet lezáró megállapodás értelmében a milliárdosnak olyan tárgyakat kell visszaszolgáltatnia, melyek otthonában és irodájában voltak, illetve amelyeket múzeumoknak adott kölcsön. A leletek között találni egy, a törökországi Mülaszából ellopott 2400 éves bikafejszobrot; egy díszes, 3400-3200 éves krétai koporsót; valamint egy olyan falfestményt, amely a Vezúv 79-es kitörésében elpusztult Herculaneum egyik házának falán volt.

Steinhardt ügyvédei egy közleményben azt írták, örülnek, hogy a nyomozás vádemelés nélkül fejeződött be, és hogy a mások által eltulajdonított leletek visszakerülnek eredeti hazájukba. Nem ez volt az első alkalom, amikor a milliárdos hasonló ügybe keveredett, 1997-ben például egy Szicíliából behozott, időszámítás előtt 450 körül készült aranytálat koboztak el tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik