Tudomány

Brutális kivégzés emlékére bukkantak

Először találtak római kori keresztre feszítésre utaló nyomokat Nagy-Britanniában – írja az MTI. A Londontól 90 kilométerre északra lévő Fenstanton falunál zajló feltáráson egy férfi maradványaira bukkantak, sarkában pedig egy szöget fedeztek fel.

Corinne Duhig, a Cambridge-i Egyetem szakértője szerint a jó állapotban konzerválódott lelet igazán különleges amiatt, hogy a szög a csontban maradt. „Arra utal, hogy még ennek a birodalom peremén lévő kis településnek a lakói sem menekülhettek el a barbár római büntetés elől” – mondta a kutató.

Duhig hozzátette, a világon csak egy hasonló, keresztre feszítésre utaló lelet ismert, az Izraelben került elő.

Létezik még két lehetséges példa Olaszországban és Egyiptomban, ezek valódiságát azonban még nem ellenőrizték.

MICROGEN IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images Illusztráció.

A keresztre feszítés a Római Birodalomban meglehetősen gyakori volt, a kivégzésre viszont azért lehet kevés a régészeti bizonyíték, mert nem mindig használtak szögeket. Sok esetben az áldozatokat egyszerűen felkötözték a keresztre, ráadásul a szögeket is gyakran újra felhasználták, vagy amulettet készítettek belőlük. A most megtalált fém azonban elferdült, ezért maradt benne a csontban.

A keresztre feszítés a történelem egyik legkínzóbb kivégzési módszere, az áldozat haláltusája akár napokig is eltarthat. A birodaomban a büntetési formát a 4. században Nagy Konstantin császár szüntette be.

A fenstantoni ásatáson 2017-ben öt kis temetőre bukkantak, benne 40 eltemetett felnőtt és öt gyermek maradványaira. Duhig szerint a keresztre feszített férfi csontvázán más sérülések és bántalmazásra utaló jelek is vannak.

Ajánlott videó