Tudomány

Olajkutak okozta földrengéseket észleltek

Hongyu Yu, a Bochumi Ruhr Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban egy új típusú földrengést mutatnak be – írja a Phys.org. A kanadai Brit Columbia területén észlelt események lassabbak és hosszabbak, mint az eddig ismert hasonló erejű földmozgások.

Az új rengéstípus mesterséges eredetű, hátterében a térségben az olaj- és gázkitermelésre gyakran használt hidraulikus repesztés nevű technika áll.

A kutatók az érintett terület nyolc szeizmikus állomásának adatait elemezték, így nagyjából 350 földmozgást vizsgálhattak. Az események mintegy 10 százaléka különös tulajdonságokat mutatott.

Joey Ingelhart / Getty Images

A szakértők eddig is tudták, hogy a hidraulikus repesztés képes földrengéseket kiváltani, ezt eddig két folyamattal magyarázták. A közelmúltban a modellek és laboratóriumi elemzések ugyanakkor egy olyan jelenséget jósoltak meg az olajkutaknál, amelyet már máshol is megfigyeltek.

Ez az úgynevezett aszeizmikus csúszás, amely lassú, szeizmikusenergia-felszabadulással nem járó elmozdulással kezdődik. A folyamat a közeli töréseket is befolyásolhatja, így földmozgásokhoz vezethet. A szeizmikus energia hiánya, valamint az érintett törések mérete miatt az aszeizmikus csúszás dokumentálása nem egyszerű.

A kutatók a Brit Columbiában észlelt eseményeket átmenetnek tekintik a hagyományos rengések és az aszeizmikus csúszások között. A csapat úgy véli, hogy tanulmányuk közvetett bizonyítékot jelent arra, hogy utóbbi típus olajkutak közelében is előfordul. A szakértők bíznak benne, hogy eredményeik a biztonságosabb feltáráshoz is hozzájárulhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik