Tudomány koronavírus

Hatféle emlékeztető oltás is hatékony és biztonságos Pfizer és AstraZeneca után

Daniel LEAL / AFP
Daniel LEAL / AFP

Átfogó tanulmány jelent meg a The Lancet tudományos szakfolyóiratban: a kutatók azt vizsgálták meg, emlékeztető oltásként milyen vakcinák hatásosak kétadagos AstraZeneca és kétadagos Pfizer oltások után. A randomizált kutatásban kiderült: hat különböző emlékeztető oltás hatékony és biztonságos az eredeti homogén oltássor után.

Az AstraZenecát már több mint 180, a Pfizer vakcináját már több mint 145 országban használják. Kétségkívül a két legjobban tanulmányozott vakcinatípusról van szó, a kettő kombinációjáról jöttek ki először kutatások a heterogén oltássorral és az emlékeztető oltásokkal kapcsolatban. Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy az AstraZeneca két dózisa 70, a Pfizer két vakcinája 90 százalékos védelmet nyújt a kórházba kerülés ellen a vakcináció után 6 hónappal – azt is tudjuk azonban, hogy a védettség idővel csökken, és most már biztosnak tűnik, hogy emiatt emlékeztető oltásra van szükség.

A COV-BOOST kutatás az emlékeztető oltások által kiváltott immunválasz, illetve biztonságosság, vagyis a mellékhatások gyakorisága és súlyossága alapján vizsgálta a harmadik dózisokat. A kutatók megvizsgálták az

  • AstraZeneca,
  • Pfizer,
  • Novavax,
  • Janssen,
  • Moderna,
  • Valneva és
  • Curevac

oltásokat, mint emlékeztető dózist, méghozzá két AstraZeneca vagy két Pfizer oltás után adva.

Mind a hét vakcina biztonságos volt mellékhatások tekintetében, leginkább helyi gyulladásos reakciókat figyeltek meg (fájdalom az injekció beadásának helyén, izomfájdalom, fáradtság). Mindegyik vakcina megfelelő immunválaszt váltott ki a tüskefehérjére, ha az AstraZeneca után adták, viszont csak hatról mondható el ez a Pfizer után, a Valneva ekkor nem teljesített túl jól. Fontos megjegyezni, hogy az immunválasz csak az antitestek számára és a T-sejtes immunitásra korlátozódik a kutatásban.

RUSSELL CHEYNE / POOL / AFP

A kutatók szerint biztató, hogy ennyi fajta, ilyen sokféle módszerrel működő vakcina hatásos és biztonságos emlékeztető oltásként. Szükség lesz majd azonban olyan kutatásokra még, amelyek 7-8 hónappal az első oltássor beadása után mérik az emlékeztető oltások hatásosságát és biztonságosságát, a jelenlegi, második fázisos kutatásban ugyanis 10-12 hétre az első kettő oltás után kapták az emlékeztető adagot a résztvevők.

Összesen 2 878 fő vett részt a kutatásban, mindegyikük 30 évnél idősebb, a csapat fele pedig 70 évnél is idősebb.

28 nap elteltével életkortól függetlenül erős volt az antitestválasz az emlékeztető oltásokra.

Mind a hét vakcinára adott reakció hasonló volt, leggyakrabban fáradtságról, fejfájásról és az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalomról számoltak be a résztvevők. Ezeket leggyakrabban a 30-69 évesek jelentették. A 2 878 résztvevő közül 912-nél összesen 1036 nemkívánatos esemény fordult elő – ezeken a mellékhatásokon túlmutató reakciók, amelyek közül 24 volt súlyos kategóriájú.

A kutatók a tanulmány számos limitációjára hívják fel a figyelmet: többek között arra, hogy nem minden vakcinát randomizált és anonim módon adtak be, illetve arra, hogy a résztvevők jó része kaukázusi rasszhoz tartozott. Éppen ezért további kutatásokra is szükség lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik