Nicolas TUCAT / AFP
Tudomány koronavírus

Egy éven belül harmadik oltás kellhet a Pfizerből is

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla szerint valószínű, hogy a Pfizer és BioNTech közös oltásából is kell egy harmadik adag  az első kettő beadása utáni egy évben – írja a CNBC. A szakember szerint előfordulhat, hogy minden évben kell majd egy emlékeztető oltás a koronavírus ellen.

Bourla elmondta, hogy a legvalószínűbb a következő lehet: az embereknek 6-12 hónappal a teljes vakcináció után kellhet egy emlékeztető vakcina, ezt követően midnen évben szükséges lehet az oltás. Megjegyezte, hogy a különböző variánsok kulcsfontosságú szerepet játszanak ennek megbecslésében.

Korábban a Johnson & Johnson vezérigazgatója, Alex Gorsky is azt nyilatkozta: valószínűleg éves oltás lesz a koronavírus elleni, mint ahogyan az influenzaoltás is az.

Jelenleg senki nem tudja, mennyi ideig véd pontosan a vakcina a vírus ellen. 

Annyi egyelőre biztosnak tűnik: a Pfizer és a Moderna oltóanyaga még fél év után is magas védettséget mutat, az előbbi például 91 százalékban véd a megfertőződés, és 95 százalékban a súlyos betegség ellen a két adagot követő 6 hónapban.

Nagy kérdés még az, hogy a különböző variánsok hogyan befolyásolják a vakcinák hatásosságát – könnyen lehet, hogy egy jövőbeni mutánsra külön vakcinát kell majd fejleszteni. Korábban a Pfizer és a Moderna is bejelentette, hogy elkezdett dolgozni egy harmadik emlékeztető oltáson a saját vakcinájából.

Ajánlott videó