Tudomány

A NASA bejelentette: késik az újabb Holdra szállás

Az utolsó ember, aki a Holdon járt, Gene Cernan, aki 1972 decemberében landolt az égitesten. Az elmúlt években az Egyesült Államok ugyanakkor komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy ismét asztronautát küldhessen a Holdra.

Eddig azt tervezték, hogy az Artemis-program keretében 2024-ben léphet ismét ember az égitestre, a közelmúltban viszont kiderült, hogy változik az ütemezés – írja az IFLScience.

Bill Nelson, az űrhivatal igazgatója bejelentette, hogy legkorábban 2025-ben landolhat újabb amerikai a Holdon.

A missziót egy robotizált és egy emberes teszt is megelőzi majd.

Yaorusheng / Getty Images

A NASA idén áprilisban választotta ki a SpaceX-et a Human Landing System leszállórendszer kifejlesztésére és gyártására. A döntés nem volt meglepő, hiszen a vállalat az elmúlt időszakban komoly eredményeket ért el a világűrben, több alkalommal is szállított embereket, illetve utánpótlást a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A rivális Blue Originnak azonban nem tetszett a döntés, Jeff Bezosék pedig bíróságra vitték az ügyet. A jogi eljárást a NASA nyerte meg, de a per komoly csúszást hozott az Artemis-programban. A késést tetézte a koronavírus-járvány, ami tovább nehezítette a projekt előrehaladását.

Nelson szerint a Holdra való minél gyorsabb és biztonságosabb visszatérés elsődleges céljuk, a 2024-es dátum viszont nem tartható. Nelson hozzátette, ahhoz, hogy az Artemis-programban minden tervezett küldetést végre tudjanak hajtani, további forrásokra lesz szüksége a NASA-nak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik