Tudomány

Ősi civilizációk nyomaira bukkantak Mexikóban

Több száz ősi mezoamerikai ceremoniális központot azonosítottak Mexikóban – írja az MTI. A kutatók az olmék kultúra egyik legjelentősebb régészeti helyszínén is találtak egy eddig ismeretlen struktúrát. Az olmékok civilizációja időszámítás előtt 1100 és 400 között virágzott.

A lidar (lézer alapú távérzékelés) módszerével 478 ceremoniális központot találtak az olmék és maja kultúrának otthont adó térségben. A kutatók Tabasco államban, Veracruz déli részén, valamint Chiapas, Campeche és Oaxaca egyes részein folytattak vizsgálatot. A lidar képes felméri és három dimenzióban megmutatni a növényzet alatt meghúzódó struktúrákat, amelyek szabad szemmel nem láthatóak.

A kutatás során a veracruzi olmék régészeti lelőhelyen, San Lorenzóban egy nagy struktúrára bukkantak. Az olmékok hozták létre a legősibb ismert nagy mezoamerikai civilizációt, és komoly hatással lehetettek a későbbi kultúrákra, köztük a majákra.

Takeshi Inomata, az Arizonai Egyetem régésze és a felfedezésekről beszámoló tanulmány vezető szerzője szerint a lidar egy nagy és korábban nem ismert, négyszögletes ceremoniális központot jelzett San Lorenzóban. Az 1000 méter hosszú és 275 méter széles építményt a szélein 20 kissé kiemelkedő platform veszi körbe.

A struktúra egy olyan tér lehetetett, ahol rengeteg ember gyűlt össze szertartásokra.

A környező kiemelkedések talán lakóházak voltak.

jejim / Getty Images Olmék szobor.

Az olmék kultúra legismertebb emlékei a 19. század végétől az 1990-es évekig feltárt hatalmas bazaltfejek. A 160-360 centiméter magas szobrok súlya elérheti a 20 tonnát is, a régészek szerint az alkotások uralkodókat ábrázolhatnak.

A kutatásban feltüntetett több száz ceremoniális helyszín sok hasonlóságot mutat a San Lorenzóban felfedezettel. „Ezek a központok valószínűleg a mezoamerikai naptárak alapfogalmainak legkorábbi megjelenítői” – nyilatkozta Inomata, megjegyezve, hogy a naptárak 20 napos egységen alapultak, ami megegyezik a San Lorenzó-i ceremoniális központ körüli platformok számával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik