Tudomány koronavírus

Nagyobb eséllyel kapják el a koronavírust a konteósok

A Psychological Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok, akik hisznek a koronavírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletekben, nagyobb eséllyel kapják el a vírust – írja az IFL Science. A titok abban rejlik, hogy ezek az emberek az összeesküvés-elméletek hatására máshogy viselkednek, kevésbé óvatosak, gyakrabban szegik meg a korlátozásokat, ezért gyakrabban is fertőződnek.

„Még ha egy összeesküvés-elmélet a logika vagy a tudományos bizonyítékok szerint rendkívül valószínűtlen is, ha az észlelő számára valósnak tűnik, valódi hatással van az attitűdökre, érzelmekre és viselkedésre” – írják a szakértők a tanulmányban.

Korábbi  kutatások kimutatták már, hogy az ilyen elméletek társadalmi szinten is károsak (csökkentik a lezárások elfogadottságát, növelik a bizonytalanságot az oltásokkal kapcsolatban), a viselkedésre gyakorolt hosszú távú hatásaikat még nem figyelték meg.

Marc Dufresne / Getty Images

A mostani holland kutatást Jan-Willem van Prooijen szociálpszichológus vezette, 5745 embert kérdezett meg először 2020 áprilisában, majd nyolc hónappal később. Az alanyokat először arra kérték, hogy mondják meg, mennyire hisznek abban a népszerű összeesküvés-elméletben, miszerint a COVID-19 egy biofegyver, egy trükk az állampolgárok jogainak megfosztására, anyagi haszonszerzés céljából kitalált álhír és/vagy a közelgő gazdasági összeomlás leplezése. Aztán 2020 decemberében ismét megkérdezték a résztvevőket, ezúttal a járvánnyal kapcsolatos tapasztalataikról. A kérdések között szerepelt, hogy végeztek-e rajtuk valaha vírustesztet, pozitív vagy negatív volt-e, ha igen, és hogy megszegték-e valaha a COVID-19 miatt hozott korlátozásokat.

A szakértők megállapították, hogy az összeesküvés-elméletek hosszú távon sok negatívumot hoztak magukkal, többek között azt is, hogy arányaiban sokk volt a hívők között a koronavírus-fertőzött. A kutatók szerint azonban az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy valószínűleg jóval kevesebbet tesztelték őket.

A COVID-19-összeesküvésekben hívő emberek nagyobb valószínűséggel fogadtak túl sok látogatót otthonukban a korlátozások ellenére, és nagyobb valószínűséggel látogattak túlzsúfolt bulikba, bárokba vagy éttermekbe.

Ezek az emberek nagyobb valószínűséggel veszítették el állásukat a nyolc hónapos kutatási időszak alatt, és többször szenvedtek pénzügyi problémáktól. 

A szakértők megjegyezték: természetesen az ok-okozati összefüggések nem fogalmazhatók meg egyértelműen, a kapcsolatok és magyarázatok egyelőre csupán elméletek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik