Tudomány

Először találhattak egy bolygót galaxisunkon kívül

Először fedezhettek fel egy olyan bolygót, amely a Tejútrendszeren kívül fekszik – írja a NASA oldala. A NASA Chandra űrtávcsöve a Messier 51 galaxisban, mintegy 28 millió fényévre bukkant izgalmas jelekre.

Az exobolygók olyan objektumok, amelyek a Naprendszeren kívül keringenek.

A szakértők eddig csak a Tejútrendszerben, jellemzően 3 ezer fényévnél nem távolabb találtak ilyen égitesteket.

Rosanne Di Stefano, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóintézet munkatársa és a csapat vezetője szerint új stratégiával, a röntgen hullámhosszokon keresve próbálják felfedezni a potenciális exobolygókat. A technikával idegen galaxisokban is kimutathatnak lehetséges égitesteket.

Boris SV / Getty Images

A kutatók a tranzit módszer segítségével észlelték a potenciális exobolygót. A technika lényege, hogy a csillag előtt elhaladó objektumok kitakarják a csillag fényét, ez pedig észlelhető. Di Stefanók újítása az volt, hogy nem látható fényben, hanem röntgentartományban folytatták a megfigyelést.

A feltételezett égitest a M51-ULS-1 jelű kettős rendszerben fekszik, a rendszer egy fekete lyukból vagy egy neutroncsillagból, valamint egy nagyjából 20 naptömegű csillagból áll. A szakértők szerint a helyi exobolygó közel akkora lehet, mint a Szaturnusz.

Sajnos az égitest létezésének igazolásához valószínűleg évtizedeket kellene várni. Di Stefanóék arra számítanak, hogy a többi kutató óvatosan fogja kezelni eredményeiket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!