Tudomány

Ezen is múlhat, hogy elhízik-e az újszülött

Catherine Delahaye / Getty Images
Catherine Delahaye / Getty Images

Egy új tanulmány szerint azoknál az újszülötteknél, akik többet alszanak és kevesebbet ébrednek fel éjszaka, nemcsak a kiegyensúlyozott szülők, de az egészséges testsúly előfordulása is nagyobb. Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint nemcsak a felnőtteknek, de a pár hónapos újszülötteknek is nagyon fontos az elegendő mennyiségű alvás.

A massachusettsi kórház kutatói 298 újszülöttet figyeltek meg 2016 és 2018 között, akiknek alvási szokásait egy lábra erősíthető eszközzel mérték meg. Az adatokat egy hónapos és hat hónapos korban mérték, a szülőknek pedig folyamatosan kellett alvásnaplót vezetniük. A kutatók a babák testtömegindexét is meghatározták, akkor számítottak elhízottnak, ha a WHO által behatárolt növekedési diagram 95 százalékát elérték, vagy meghaladták azt.

A kutatók azt találták, hogy már egyetlen plusz alvással töltött óra 26 százalékkal csökkentette a csecsemők elhízásának kockázatát.

Ezen kívül azok a babák, akik éjszaka kevesebbszer ébredtek fel, kevesebb eséllyel lettek túlsúlyosak. Nem világos, hogy pontosan miért áll fenn ez az összefüggés, a tudósok azonban azt feltételezik, hogy a több alvás kialakít egy táplálkozási rutint, és egy olyan önszabályozást, ami csökkenti a túlevés kockázatát.

A szakértők szerint ez a kutatás is azt mutatja, hogy az alvás minden életkorban nagyon fontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik