Tudomány

Menekülés közben érte utol a láva a herculaneumi férfit

Leemage via AFP
Leemage via AFP

Egy menekülő vagy egy mentésben részt vevő ember földi maradványait találhatták meg több méter vulkáni kőzet alatt az olaszországi Herculaneumban, amelyet Pompejivel együtt temetett maga alá a kitörő Vezúv 79-ben – írja az MTI.

A 40-45 év közötti férfi megkövült csontjait azon a helyen tárták fel, ahol a szerencsétlenség idején a tengerpart húzódott – közölte a hétvégén Francesco Sirano, a Herculaneumi Régészeti Park igazgatója. A vulkánkitörés nyomán a part később 500 méterrel kijjebb tolódott.

A részleges csontvázat elszenesedett fadarabok alatt találták olyan szövet- és fémmaradványokkal együtt, amelyek a férfi személyes tárgyaiból, például táskából, szerszámokból, esetleg fegyverekből és fémpénzekből származhatnak.

Egy koponyasérülésből és a helyszínből arra lehet következtetni, hogy a menedéket kereső férfi fejét egy épület lezuhanó gerendája törhette be. Mivel hátrafelé esett el, valószínűleg még szembesült az elkerülhetetlen végzettel, mielőtt meghalt – mondta az igazgató.

Sirano szerint a férfi talán a mentésben vett részt, talán későn jövő tagja volt egy olyan csoportnak, amelynek még sikerült elérnie a tengeren várakozó mentőcsónakokat.

A vulkán kitörésekor az idősebb Plinius hadvezér és író által vezetett hajóflotta sietett a herculaneumiak segítségére. Plinius maga odaveszett a parton, tisztjeinek azonban sikerült megmenteni több száz embert.

Az újabb lelet megtalálása helyén legutóbb 25 éve folytattak ásatásokat, akkor több mint 300 ember földi maradványait találták meg. A frissen felfedezett csontváznak azért örülnek nagyon a régészek, mert a legmodernebb technikával már olyan információkat is kinyerhetnek belőle, amilyeneket a korábbi leletekből még nem volt lehetséges.

A csontok tanulmányozása céljából a maradványokat az azokat tartalmazó nagy lávatömbbel együtt akarják laboratóriumba szállítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik