Tudomány

Tökéletes állapotú ókori szekérre bukkantak Pompeiinél

Handout / POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK / AFP
Handout / POMPEI ARCHAEOLOGICAL PARK / AFP

Egy kivételes állapotú, érintetlen ünnepi szekérre bukkantak a Pompeii Régészeti Park közelében – írja az AP. A térségben egy illegális feltárás miatt indult ásatás, a területen már több értékes leletet is azonosítottak.

A szekér mineralizált fa részeit, vas elemeit, illetve bronzból készült díszeit Pompeii falán kívül, a várostól északra azonosították egy egykori villánál. A különleges lelet egy istállóban került elő, amelynek közelében korábban három ló maradványait is megtalálták.

A Pompeii Régészeti Park közleményében azt írták, kivételes felfedezésről van szó, hasonlóan jó állapotú római kori ceremoniális szekeret még nem találtak Olaszország területén.

Mint ismert, a Vezúv 79-es kitörése elpusztította a közeli településeket, a vulkáni anyagok pedig páratlan állapotban konzerválták a korabeli maradványokat. Éppen ezért a régió a fosztogatók egyik kedvelt területe.

A szekér szerencsére túlélte, amikor a helyi villa összeomlott, és a rablók sem találtak rá. A komplexumnál tavaly két ember maradványára bukkantak, valószínűsíthető, hogy akkor egy úr és szolgája testét fedezték fel.

Kapcsolódó
Rabszolga és ura holttestére bukkantak Pompeiiben
Az áldozatok egy villa föld alatti folyosórendszerében próbáltak elbújni.

A szekér első darabjait január elején fedezték fel. A kutatók úgy gondolják, hogy a járművet ünnepeken, talán esküvőkön vagy felvonulásokon használták. Bár Pompeii környékén korábban több hétköznapi szekeret is feltártak, ez az első ceremoniális darab a régióból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik