Tudomány koronavírus

Koronavírus: az oltatlanokat is védi a vakcina

GARDEL Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
GARDEL Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

Lényegesen kisebb veszélyben vannak azok a koronavírus elleni immunitással nem rendelkező személyek, akiknek a közvetlen családjában több az oltott, vagy olyan, aki már átesett a betegségen – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. A svéd Umeå Egyetem kutatása szerint minél több a beoltott, vagy a COVID-19-en már átesett személy egy ilyen közösségben, annál kisebb eséllyel lesznek súlyosan betegek az immunitással nem rendelkezők. A családok magas fertőzési kockázatú közösségnek számítanak, így a kutatás eredményei különösen fontosak lehetnek.

A JAMA tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az egyes családokban élő védett emberek száma és a nem védett családtagok fertőzésének és kórházi kezelésének kockázata között összefüggés van. A nem immunis családtagok 45–97 százalékkal kisebb eséllyel mutattak súlyos tüneteket és kerültek kórházba a védett személyek számának növekedésével arányosan.

A kutatás országos szintű volt, több mint 1,8 millió ember adatait vizsgálták át, ez 800 ezernél is több családot jelentett. 

„Az eredmények határozottan azt sugallják, hogy a vakcinázás nemcsak az egyéni védelem szempontjából fontos, hanem a terjedés csökkentése érdekében is, különösen a családokon belül, ami magas kockázatú környezet a vírusterjedés szempontjából”- mondja Peter Nordström, az Umeå Egyetem professzora. A szakértők szerint ez azért is fontos felfedezés, mert nemcsak a terjedés esélyét csökkenti, de az új variánsok kialakulását is hátráltatja.

Annak ellenére, hogy a kutatás során a természetesen szerzett immunitást is vizsgálták, ennek megszerzésére nem érdemes építeni, a vakcinázás sokkal biztonságosabb – erről korábban ebben a cikkünkben is írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik