Tudomány

Cementet találtak egy férfi szívében

Egy 56 éves amerikai férfi mellkasi fájdalommal és nehézlégzéssel került sürgősségi osztályra – írja a Live Science. Az esetet bemutató tanulmány alapján a tünetek hátterében egy 10 centiméter hosszú cementdarab állt, amely egy orvosi eljárást követően jutott be a véráramába, majd egészen a szívig utazott.

A páciens egy héttel korábban esett át egy gerincet érintő beavatkozáson. A betegnél kompressziós csigolyatörés alakult ki, a rendellenesség gyakran csontritkulás hatására jelentkezik, és a csigolya összeomlásával jár. A férfin kifoplasztikát hajtottak végre, a műtét során csontcementtel állítják helyre a sérült részt. Az operáció összességében biztonságos, a páciensek kevesebb mint 2 százalékánál jelentkezik komplikáció.

Ritka esetekben ugyanakkor a cement szivárogni kezd a csontból, és képes embóliát okozni.

Ez történt az 56 éves beteggel is, akinél a kiáramló anyag összeállt, és egészen a szívéig jutott.

Chobsak Dararuang / EyeEm / Getty Images

A férfin CT és röntgen vizsgálatot végeztek, ezek kimutatták az idegen testet a szervezetében. A pácienst ezt követően megműtötték, az orvosok pedig egy vékony, éles cementdarabot találtak a szívébe és a jobb tüdejébe ágyazódva. A szakemberek eltávolították az objektumot, helyreállították a sérülést, a férfi pedig egy hónappal később szinte teljesen felépült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik