Tudomány

Megfejtették az etruszkok titkát

Szakértők egy csoportja az etruszkok genetikáját elemezve mérte fel a népcsoport származását – írja az MTI. Az ókori nép a Római Birodalom felemelkedése előtt a legjelentősebb civilizáció volt, amely a mai Olaszország területén kialakult. Bár az etruszkok jelentős hatást gyakoroltak a térségre, eredetük nem tisztázott. Származásukkal kapcsolatban 2400 éve találgatnak a tudósok, egyes feltételezések szerint Kis-Ázsiából vándoroltak be, mások úgy vélik, hogy a térség őslakói voltak.

A Firenzei Egyetem és a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói 82 olyan személyt vizsgáltak, akik egykor a régióban éltek. Maradványaikból DNS-mintákat vettek, az 1000-2800 éves mintákat pedig más ősi népcsoportok és a mai ember genetikájával vetették össze.

Az eredmények alapján, noha az etruszkok nem indoeurópai nyelvet beszéltek, genetikailag sokban hasonlítottak latin szomszédjaikra.

Az új felfedezés ellentmond azoknak a korábbi elméleteknek, melyek szerint az etruszkok máshonnan vándoroltak be, mint szomszédjaik. A kutatók úgy vélik, hogy mindkét csoport a Kaszpi-tenger sztyeppéinek térségéből érkezett. Miután a bronzkorban letelepedtek Itália északi és keleti részén, asszimilálták kultúrájukba a más nyelvet beszélőket, miközben virágzó civilizációt építettek ki az időszámítás előtti 7. században. Mikor az időszámítás előtti 3. századra Róma vált a térség urává, az etruszkok beolvadtak az újabb államba.

Tramont_ana / Getty Images

David Caramelli, a Firenzei Egyetem antropológusa szerint tanulmányuk megkérdőjelezi azt a feltételezést is, mely alapján a hasonló genetikájú emberek hasonló nyelveket beszélnek. Úgy tűnik, az etruszkok története a véltnél komplexebb.

Azt régóta tudni, hogy a népcsoport a rómaiakra hagyta vallási szertatásait, a fémfeldolgozást, a gladiátorviadalokat, valamint az építészeti és mérnöki innovációikat. Az etruszkok származása és nyelve viszont kevéssé ismert. A görög történetíró, Hérodotosz arról írt, hogy anatóliai és égei-tengeri népektől erednek, akik éhínség elől menekültek a mai Törökország nyugati részéről Egy másik görög szerző, Dionüsziosz szerint azonban Itália őslakói voltak.

A kutatók következő célja az, hogy egy szélesebb körű genetikai vizsgálatot is elvégezzenek a Római Birodalom más térségeit is bevonva. Az elemzéssel további részleteket tudhatnak meg az etruszkok és nyelvük eredetéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik