Tudomány

Felfedezték az elhízásért felelős géneket

Jasmin Merdan / Getty Images
Jasmin Merdan / Getty Images

14 a túlsúlyért felelős, és 3 a túlsúlyt megakadályozó gént azonosítottak a Virginiai Egyetem kutatói – írja a The Jerusalem Post. A PLOS Genetics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a felfedezés rengeteget segíthet a kóros elhízás gyógyításában, ami jelenleg az egyik legfontosabb egészségügyi probléma világszerte.

A szakértők Caenorhabditis elegans talajférgeket használtak a kutatáshoz, amelyek génjei 70 százalékban megegyeznek az emberi génekkel, és ha túl sok cukorral etetik őket, elhízottá válnak. Egyébként a rothadó vegetációban élnek, de a

kísérlet kedvéért most speciális diétára fogták őket.

A szakértők a korábban azonosított 293 olyan gént szűrték rajtuk, amelyeket az emberekben az elhízással hoztak kapcsolatba. Ezzel a módszerrel sikerült 17-re leszűkíteni azok számát, amelyek biztosan részt vesznek a folyamatban valamilyen irányban.

A most azonosított gének nagyon sokat segíthetnek az elhízás kezelésében, és potenciális gyógyszercélpontokat jelenthetnek, amelyekkel a betegséget meg lehet előzni, vagy esetleg akár kezelni is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik