Tudomány

Több ezer éves sör maradványaira bukkantak Csehországban

Egy új vizsgálat alapján a mai Csehország területén főzhették Európa legősibb, egyben a világ egyik legkorábbi gyógynövényes sörét – írja az MTI. Cseh régészek 2017-ben egy bronzedényre bukkantak a kelet-csehországi Pardubice melletti Kladina településen, a tárgyban pedig utóbb árulkodó maradványokat találtak.

A mintegy 3 ezer éves bronzedényt az olmützi Palacky Egyetem, a brünni Masaryk Egyetem és a Ceské Budejovice-i Dél-csehországi Egyetem szakértői elemezték. A szakértők az edényben köles és keserű gyógynövények maradványait mutatták ki.

A növények kombinációja alapján a csapat arra jutott, hogy az edényben sört tároltak.„A következtetést a régészek és a természettudósok szakmai együttműködése alapján vontuk le ” – nyilatkozta Zuzana Golec Mírová, a prágai Károly Egyetem régészprofesszora, aki szintén bekapcsolódott a munkába.

Jonathan Knowles / Getty Images

Lukás Kucera, az Olmützi Egyetem kémikusa egy régi recept alapján meg is főzte a feltételezett italt. Ennek a sörnek az alapját a köles, az útifű és a vadon élő élesztőgomba adja. A kémikus az italt egy belga gyümölcssörnél használt eljárás alapján erjesztette, véleménye szerint az ital viszonylag ízletes, és nyáron felüdítheti az embert.

A szakértők azt tervezik, hogy az edény kiállítják, és nem zárható ki, hogy a feltételezett recept alapján sört is főzni fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik