Tudomány

Tudja, melyik a legismertebb magyar dallam?

Gábor Viktor / Fortepan
Gábor Viktor / Fortepan

A városi legenda szerint a MÁV klasszikus szignálját az Operaház egykori főigazgatója, Petrovics Emil komponálta. A neves zeneszerző minden lejátszás után 15 fillér jogdíjat kapott, a felesége, Galambos Erzsi ezt megtudta, a vasúti menetrendet bogarászva elkezdte számolgatni, egy nap hány alkalommal, hány vasútállomáson hallható a dallam. A történet csak legenda, a közismert szignált ugyanis Székely Tamás szerezte, aki egyetlen másik zeneművet sem komponált élete során – írja a Múlt-kor.hu.

A ma is közismert dallamsort az 1972-es, a MÁV által kiírt jeligés pályázaton ítélte a zsűri a legjobbnak. A kellemes és „fülbemászó” hangzás mellett azt is előírták, hogy a dallam frekvenciakészlete a hangosítóeszközök átvitt beszédsávjába essen, hangsúlyosan induljon, ne zárjon le, hangkészlete alapján pedig legyen egyszerű a megvalósítása.

A figyelemfelhívó dallamjelzés megalkotásánál gondolni kellett arra, hogy a szignál olyan berendezéseken keresztül fog megszólalni, amelyek elsősorban a beszédjelek továbbítására szolgáltak. A mély hangok átvitelére a hangszórók nem voltak alkalmasak, a magas zenei hangok pedig kellemetlen érzetet okoztak volna a hallgatóban. Továbbá a szignál nem lehetett sem túl hosszú, sem túl rövid, nem lehetett túl bonyolult vagy szokatlan harmóniájú, illetve ijesztő, de álmosító sem.

Székely Tamás a MÁV Távközlési és Biztosítóberendezési Központi Főnökség Rádió- és Készülékfejlesztési Csoport vezetője volt, a pályázat kiírása előtt ő kapta a feladatot a szignál lejátszására alkalmas szerkezet kidolgozására. Ez lett a DG-1, vagyis a dallamgenerátor 1. Székely azonban titokban a pályázatra is benevezett, és végül a 30 beérkezett pályamunka közül az ő D-A-H-A-Fisz-G-Fisz dallama győzött.

A jutalma 3000 forintot volt, és 5000 forintot kapott a jövőbeli lejátszások jogdíjáért. Az elmondások alapján az összeg az óbudai Kéhli Vendéglő bevételét gyarapította, mert állítólag Székely Tamás ott mulatta el a pénzt a kollégáival. A MÁV-szignál a DG-1 dallamgenerátoron 1973 októberében csendült fel először a Keleti pályaudvaron. Az egy éves kísérleti szakaszban a MÁV utasai olyannyira megszerették, hogy 1974 novemberére mindenhol bevezették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik