Tudomány koronavírus

Az étrenden is múlhat, elkapjuk-e a koronavírust

d3sign / Getty Images
d3sign / Getty Images

A koronavírus-járvány alatt viszonylag kevés szerepet kapott a szervezet természetes védekezőképessége, az immunrendszer – valószínűleg azért, mert olyan csodaszer nincs, amivel konkrétan erősíteni lehetne. Viszont egy friss tanulmány szerint azért mégis csak számít az életmód: a Gut tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint például a növényalapú, jó minőségű étrendet fogyasztók

10 százalékkal kevesebb eséllyel kapják el a koronavírust, mint a rosszabb diétán élők, és 40 százalékkal kevesebb az esélye annak, hogy súlyos tüneteket produkáljanak.

A kutatók több mint 600 ezer személy adatait nézték át, és összevetették, hogy a táplálkozás hogyan függ össze a koronavírus-fertőzéssel. Ez az első kutatás, ami összekapcsolja az egészséges táplálkozást a betegség kisebb esélyeivel.

A szakértők az étrendek minőségét figyelték, a magas minőségű diétákban sok volt a zöldség, a gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és olajos hal. Egyértelmű, hogy a rossz minőségű változat ennek ellenkezője volt, és rengeteg feldolgozott élelmiszert tartalmazott.

A kutatáshoz hozzávették az életkörülményeket is, és kimutatták, hogy akik a legkevesebbet kerestek, és még az étrendjük sem volt jó minőségű, 25 százalékkal nagyobb eséllyel kapták el a vírust. A kutatók szerint a koronavírus-esetek nagyjából negyede megelőzhető lett volna, ha nincsenek ezek a társadalmi egyenlőtlenségek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik