Tudomány

Nem fenyegeti közvetlen veszély az űrhajósok életét a Nemzetközi Űrállomáson

NASA
NASA

Kiss László csillagász szerint nem fenyegeti közvetlen veszély az űrhajósok életét a Nemzetközi Űrállomáson, az orosz Zarja, magyarul Virradat elnevezésű modulban talált repedések egyelőre nem okoztak légszivárgást, azonban idővel ez is bekövetkezhet – írja az MTI.

Az M1 hétfői adásában a csillagász felidézte, hogy az orosz modul 23 éve, 1998-ban került földkörüli pályára. A Nemzetközi Űrállomást eredetileg 15 évre tervezték, ehhez képest már 23 éve folyamatosan működik, területén 2000 óta lakik folyamatosan ember. A cél most annak a monitorozása, hogy a megjelenő problémák mennyire kritikusak. Meg kell vizsgálni többek között, hogy milyen gyakorisággal jelennek meg újabb repedések a modulon és hogy meddig működhet biztonságosan a Nemzetközi Űrállomás – közölte a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Hozzátette: 2015-ben 2024-ig vállalták az amerikaiak és az oroszok az űrállomás működtetését.

Fennáll annak a lehetősége, hogy az űreszközt egy magasabb pályára emelik, ebben az esetben az akár 2030-ig is működtethető. A döntés alapvetően politikai kérdés, amelyben erős komponensként jelenik meg a műszaki szakemberek véleménye – vélte a csillagász.

A Nemzetközi Űrállomást teljes újjáépítésére jelenleg nincs nagy esély, valószínűbb, hogy az űreszköz 2025 környékén a Föld légkörébe érve a Csendes-óceánba fog irányítottan zuhanni. Kiss László szerint a Nemzetközi Űrállomást más űrállomások váltják majd, mivel az oroszok is sajátot szeretnének létrehozni és az amerikaiaknak sem jelentene problémát egy űreszköz felépítése.

Kapcsolódó
Újabb repedéseket találtak a Nemzetközi Űrállomáson
A Zarja modul feladata az űrállomás energiaellátásának és manőverezésének biztosítása, emellett tárolóhelyül szolgál.

Az utóbbi időszakban elindult egy új űrverseny, amelyben erőteljesen megjelent a magántőke is – emlékeztetett Kiss László. A jelenleg zajló projektek közül kiemelhető a SpaceX űripari cég Starlink műholdprojektje, az Elon Musk nevével fémjelzett vállalkozás több tízezer műholdat állítana alacsony Föld körüli pályára, ezáltal a Föld bármely pontján biztosítható lenne a szélessávú internet.

A csillagász arról is beszélt, hogy új szereplők jelentek meg a nemzetközi űrversenyben. Kína elkezdte építeni saját űrállomását, amely a tervek szerint tízszer akkora lesz, mint a Nemzetközi Űrállomás. Ezen kívül egyre több állam, többek között India, Japán és Izrael is érdekeltek saját űrprogramjaik fejlesztésében – hangzott el a műsorban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik