Tudomány koronavírus

Miért oltassa be magát, ha úgy is elkaphatja a koronavírust?

Carlos JUNIOR / AFP
Carlos JUNIOR / AFP

Újra és újra felmerülő kérdés, hogy mit számít a vakcina akkor, ha az oltottak is ugyanúgy elkaphatják a vírust, mint azok, akik oltatlanok. A pofonegyszerű választ Kemenesi Gábor virológus adja meg egy Facebook-posztjában: „a jelenleg elérhető vakcinák a súlyos megbetegedés és halálos kimenetel esélyét hivatottak csökkenteni, így a kórházi kezelések számát és a korlátozások szükségességét is csökkentik”.

A szakértő szerint a világ járványmutatói egyértelműen jelzik, hogy egy rendkívül fertőző vírussal van dolgunk, és a leghatékonyabb fegyverünk a súlyos betegség ellen még mindig a vakcina. „Légúti fertőzésekre rendkívüli nagy kihívás teljes védelmet (fertőzés ellen is) biztosító vakcinát gyártani, sokszor nem is lehetséges. A gyakorlati tapasztalatok ugyanakkor azt jelzik, hogy a vakcináltak kisebb eséllyel fertőződnek és adják tovább a vírust” – írja a kutató.

Fontos, hogy az oltottak nem csupán a súlyos kimenetel ellen védettek jobban, de a vírust is kevésbé képesek továbbadni, így a járvány terjedését is fékezik.

Kemenesi arra is megadja a választ, miért nem érdemes kivárni az oltással: a SARS-CoV-2 nagyon fertőzőképes, ráadásul immunológiai szempontból teljesen új az emberiség számára, tehát „jelenleg az emberiség döntő többsége egyáltalán nem védett ellene – így rendkívül gyorsan és könnyen képes megdöbbentő méretű járványgócokat létrehozni. Minél hamarabb, minél több ember él az oltás lehetőségével, ezt a hatást annál inkább fékezhetjük, ráadásul nem csupán magunkat, hanem másokat is megvédünk.”

Kapcsolódó
Kemenesi Gábor: A természet majd kikényszeríti a változást
Kemenesi Gábor az első vonalban küzd az emberiségre veszélyt jelentő vírusokkal. Vajon képesek leszünk levonni a tanulságokat, vagy a természet fogja elintézni a maga módján, amiben viszont köszönet nem lesz?

Az oltottak nem védik meg azokat, akik nincsenek beoltva: a vírust, még ha kisebb eséllyel is, de képesek terjeszteni. A szakértő a mellékhatásokkal kapcsolatban annyit írt: bár néhány nagyon ritka mellékhatás már ismert a vakcinákkal kapcsolatban, ezek eltörpülnek amellett, amit a vírus jelent.

„A COVID-19 halálosabb az influenzánál és semmiféle védelmünk nincs ellene, mivel új vírus. Kórházba kerülést követően COVID-19 megbetegedéssel nagyjából háromszoros az esélye a halálos kimenetelű kórlefolyásnak” – írja a kutató.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik