Tudomány

Óriásit zuhan a hőmérséklet

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Jó ideje aszalódunk az augusztusi kánikulában, a sokszor 35-38 fokig kúszó hőmérséklet mellett a száraz talajfelszín miatt a zivatarok is rendre éjszaka érkeznek – a jelenség okáról itt írtunk részletesebben. Hétfőn napközben még kitart a kánikula, a maximumok országosan 32-38 fok körül alakulnak, jó hír viszont, hogy este komoly változás indul.

Északnyugat felől markáns hidegfront tör hazánkba, országszerte számíthatunk csapadékra, ám ami a lényeg: jelentősen visszaesik a hőmérséklet, egyes térségekben kifejezetten hűvös lesz kedden

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Kifejezetten hűvös lesz

A hidegfront nyomán érkező zivatarok miatt eltérő fokozatokkal, de az egész ország területére figyelmeztető előrejelzést adtak ki hétfőre és keddre. A viharok eloszlása és intenzitása meglehetősen vegyes képet mutat, nagy a bizonytalanság. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében kell a leghevesebb zivatarokra számítani, itt a felhőszakadásokat jégeső és erős szél kísérheti.

A front dandárja ezután Szlovákia területén halad tovább, de kisebb-nagyobb záporok, zivatarok bárhol kialakulhatnak Magyarország területén. Az északi területeken és a főváros térségében komolyabb viharok is előfordulhatnak, míg délen csendes esőt is tapasztalhatunk. Kedden csapadék már nemigen valószínű, ám a front felhőzete erős széllel vonul át hazánkon, aminek következményeként megszűnik a hőség.

A középső országrészben, így a főváros környékén is csupán 22-23 fok lesz kora délutánra.

Az országos átlag azért nem zuhan ekkorát, a maximumok 22-30 fok körül alakulnak: nyugaton és „középen” lesz a leghűvösebb, míg délkeleten lesz a legmelegebb.

Sokáig marad a nyár

Szerdától aztán újabb felmelegedést tapasztalhatunk, eső, zápor, zivatar nem valószínű, a hét második felére elérjük az ilyenkor átlagosnak számító 26-31 fokos értéket. A hosszú hétvégére is marad a száraz, nyárias idő. A meteorológus kiemeli: „ez még közel sem a »szokásos« augusztus 20. környéki nyárzáró hidegfront, hanem csak az aktuális hőségperiódus végét hozza el”.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzéséből kiderül, a hónap második felébe még bőven benne van a hőség. Alapvetően száraz és meleg lesz az augusztus, maradnak a 30 fok körüli értékek, és a menetrend szerint érkező, átmeneti hidegfrontok. Sőt, egyelőre úgy tűnik, a nyár bőven áthúzódik még az őszbe is: jelenleg szeptember 17-18. körül látszik olyan markáns változás, ami véget vethet a nagy melegeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik