Tudomány

Gyönyörű infravörös kép érkezett a Jupiter legnagyobb holdjáról

A NASA Juno űrszondája lenyűgöző, infravörös tartományban készült térképet hozott létre a Ganymedesről, a Jupiter legnagyobb holdjáról. A szonda a JIRAM eszközét használta arra, hogy az emberi szem számára láthatatlan infravörös tartományban gyűjtsön adatokat, az eredmény pedig ez a gyönyörű kép, amit a NASA hozott nyilvánosságra.

NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

A Juno, amikor legutóbb elrepült az égitest mellett, 50109 kilométerre közelítette meg a felszínét. Így az eszköz infravörös műszere először láthatta a hold északi poláris régióját közelről.

A Ganymedes a kilencedik legnagyobb égitest a Naprendszerben. Ha nem a Jupiter, hanem a Nap körül keringene, mérete alapján akár bolygóként is besorolható lenne, mivel a Mars háromnegyedét teszi ki, és nagyobb (bár könnyebb is) a Merkúrnál. Ez az egyetlen hold a Holdon kívül, amely ideális viszonyok között akár szabad szemmel is látható.

A Ganymedes lesz az első számú célpontja az Európai Űrügynökség Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) missziójának, ez jövőre indul el a tervek szerint, és 2029-ben ér oda a bolygóhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik