Tudomány koronavírus

80 százalék fölé tolhatja a nyájimmunitás küszöbét a delta variáns

Ryan Eduard Benaid / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Ryan Eduard Benaid / NurPhoto / NurPhoto via AFP

80 százalék fölé, a 90 százalékot megközelítő szintre tolhatja fel a nyájimmunitás küszöbét az egyre terjedő delta variáns a Fertőző Betegségek Amerikai Társasága szerint – írja a Bloomberg. Ez sokkal magasabb, mint a korábbi 60-70 százalékos becslések, hiszen a delta variáns kétszer olyan fertőző, mint a korábbi mutánsok.

A nonprofit szervezet szerint most már egyértelmű, hogy a delta variáns nagyobb fenyegetést jelent, mint az eredeti koronavírus.

Magyarország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által közzétett friss adatok alapján 57,3% százalékos átoltottsággal rendelkezik, ez a fent említett 60-70 százalékos küszöböt nézve nem rossz arány, főleg, ha ehhez még hozzávesszük a nagyon nehezen számolható, csak modellekkel megbecsülhető természetes védettséget szerzett populációarányt. Ha azonban előbb terjed el a delta itthon is szélesebb körben, mint ahogyan a nyájimmunitás ténylegesen kialakul, ez az arány nagyon kevés lesz az újabb hullám megakadályozásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik