Tudomány

Megtalálták a jura kori Pompejit

Jura kori tengeri teremtmények maradványait őrző fosszilis temetőt találtak a délnyugat-angliai Cotswolds régiójának egyik bányájában – írja a Live Science. A kövület több tízezer tengeri gerinctelen, úgynevezett tüskésbőrű maradványait őrizheti, a példányok különböző életciklusukban konzerválódtak.

A kutatók szerint az állatok vesztét valamilyen katasztrófa, talán egy földrengés utáni iszaplavina okozta. A 167 millió évvel ezelőtti esemény kivételes módon konzerválta a tetemeket.

Egyfajta jura kori Pompejivel van dolgunk

– mondta Neville Hollingworth amatőr kövületvadász, aki feleségével fedezte fel a különleges leletet. Tim Ewin, a Londoni Természettudományi Múzeum paleontológusa hozzátette, az élőlények karjaikat behúzva próbáltak védekezni, de hiába. „Az üledékbe nyomódtak, és élve eltemetődtek” – tette hozzá.

Rosita So Image / Getty Images Illusztráció.

A triász-jura kihalási esemény során rengeteg faj eltűnt, a tengeri ökoszisztéma pedig drámaian átalakult. Az élővilág réseit a tüskésbőrűek óriási sebességgel igyekeztek kitölteni. A csoportba tartoznak többek között a tengericsillagok és a tengeriuborkák.

A kutatók szerint a mai Cotswolds környékén a korszakban a tenger viszonylag meleg volt, és sekély, 20-40 méteres lehetett. Ekkoriban a terület még Észak-Afrikához közelebb feküdt, és csak később, a lemeztektonika miatt vándorolt messzebbre.

A csapat bízik benne, hogy a maradványok vizsgálatával jobban megérthetik a tüskésbőrűeket. A leletben egyébként fa- és pollenfosszíliákat is kimutattak, ezek elemzése a korszak klímájáról árulkodhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik