Tudomány koronavírus

Szükség lehet emlékeztető oltásra az egyadagos Janssen után is, de senki nem tudja, milyenre

Sander Koning / ANP / AFP
Sander Koning / ANP / AFP
Itthon a Sinopharmmal beoltott idősek hiányzó immunválasza miatt egyre sürgetőbb a harmadik (a Janssen esetében persze második) oltás kérdése, világszinten pedig a delta variáns terjedése miatt egyre aktuálisabb.

A koronavírus-vakcinákkal kapcsolatban jelenleg a legégetőbb kérdés, hogy szükséges-e mindenkinek a harmadik oltás, mert a delta variáns ellen alacsonyabb a teljes védelem, vagy csak azoknak lesz javasolt, akik 60 év felettiek, és Sinopharmot kaptak. A kormányzati kommunikáció jelenleg kimerül abban, hogy bárki mehet harmadikat oltatni, illetve kaptunk egy táblázatot arról, hogy melyik oltás után melyik vakcinát javasolják. Az már más kérdés, milyen adatokra támaszkodva készült ez az iránymutatás.

Kapcsolódó
Balkányi László: Szakmailag használhatatlan a harmadik oltásra vonatkozó ajánlás
A belgyógyász szerint értelmezhetetlen a háziorvosoknak küldött táblázat.

Tudományos szempontból ugyanis eddig annyit tudni, hogy egyedül az AstraZeneca és a Pfizer kombinálását illetően vannak befejezett, megfelelő minőségű kutatások – ezekről tehát elmondható, hogy biztonságosan adhatók együtt, és néhány esetben még hatásosabbak is keverve, mint külön-külön. Ezt leszámítva viszont semmilyen más vakcinamixre nincsenek megfelelő eredmények, és a járványvédelmi központ (CDC) éppen ezért nem is ajánlja a keverést egyik – náluk engedélyezett – oltás, tehát a Pfizer, a Moderna és a Johnson&Johnson oltóanyagának esetében sem.

Utóbbi ráadásul egyadagos vakcina, így felmerül a kérdés: vajon ezzel is ugyanaz lehet a helyzet, mint a többivel? Itt is kell majd emlékeztető oltás?

A delta variáns miatt kellhet második oltás

A Reuters cikke szerint valószínűleg igen, méghozzá a delta variáns miatt. Amerikai szakértők már most pedzegetik, hogy a J&J-vel oltottak számára szükséges lehet egy Pfizer vagy Moderna emlékeztető oltás, még úgy is, hogy egyelőre nincsenek biztonságossági kutatások a vakcinák keverésével kapcsolatban. Egyelőre nincs biztos adat arra, hogy a Janssen mennyire véd a delta variáns ellen, a Pfizer és a Moderna azonban jól szerepelt a teszteken. A CDC azonban egyelőre nem ajánlja az emlékeztető oltásokat.

Rosta Tibor / MTI Egy férfi megkapja az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos, koronavírus elleni vakcináját Hódmezővásárhelyen 2021. május 18-án.

A J&J azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy tesztelik a vakcinájukat a delta variáns ellen, a fertőző betegségekkel és allergiával foglalkozó amerikai kutatóintézet (National Institute Of Allergy and Infectious Diseases, NIAID) pedig jelenleg azt kutatja, hogy egy harmadik (vagy a J&J esetében második) Moderna-vakcina miképp befolyásolja az immunválaszt, illetve biztonságos-e egyáltalán keverni más vakcinákkal.

Kapcsolódó
Vajon milyen vakcinát kaphatunk a harmadik dózisban?
Orbán Viktor bejelentése a harmadik oltásról elég képlékeny iránymutatás, de a jelek szerint nem választhatunk szabadon vakcinát. Egyelőre arra sincs válasz, kaphat-e Pfizert, akit korábban Sinopharmmal oltottak.

Korábban a WHO vezető kutatója, Soumya Swaminathan azt nyilatkozta, hogy a vakcinakeverés egy „adatmentes zóna”. Pontosabban egyelőre csak az AstraZeneca után adott Pfizerre van megfelelő mennyiségű és minőségű adat, de továbbra is folynak kutatások a különböző oltóanyagok keverésének hatásosságáról és biztonságosságáról. Már azoknál, ahol a gyártó rendelkezésre bocsátotta a szükséges, hiteles dokumentációt.

Nincs elég információ a mellékhatásokról

A Nature cikke szerint – mivel legalább 16 különböző, koronavírus elleni vakcina engedélyezett világszerte legalább egy országban – csak kisebb kutatások zajlottak eddig a különböző oltóanyagok keverésére, kivéve persze az AstraZeneca és a Pfizer kettősét. Szükség van még nagyobb számú résztvevővel zajló, hosszabb mellékhatáskövetést vizsgáló kutatásokra.

Ezeket a kutatásokat jellemzően az Oxfordi Egyetemnek az AstraZeneca által kifejlesztett vakcinával kapcsolatos biztonsági kérdései indították be. A Com-COV kutatás az AstraZeneca és a Pfizer, a Com-COV-2 pedig az AstraZeneca, a Pfizer, a Moderna és a Novavax vakcinák kombinációját teszteli. A német CombiVacS pedig szintén a Pfizert és az AstraZenecát variálja. Volt kutatás, ami több mellékhatást rögzített a kombinálásnál, volt, amelyik szerint nem volt változás, szakértők úgy gondolják, itt inkább a két oltás között eltelt időtartam, mint a vakcina típusa számíthat.

A kis résztvevőszámos kutatások alapvető hátránya az, hogy a nagyon ritka mellékhatásokat nem lehet kiszűrni velük – így a biztonságossági faktor csökkenhet a vakcinamixelés közben.

A második emlékeztető oltás tehát a Janssen esetében is szükséges lehet, sőt, valószínűleg kelleni is fog, ha a delta variáns jobban elterjed itthon. Érdemes lenne azonban megvárni a biztonságossági kutatásokat, amelyek eddig a Johnson & Johnson vakcinájával kapcsolatban nem készültek még.

Cikkünk megjelenése után választ kaptunk a Johnson & Johnson képviselőitől:

„Úgy gondoljuk, hogy a Johnson & Johnson vakcinája továbbra is megfelelő védelmet nyújt, és egyelőre nincs olyan bizonyítékunk, ami azt mutatná, hogy emlékeztető oltásra van szükség. A legfrissebb köztes kutatási eredmények, amelyek a New England Journal of Medicine (NEJM) tudományos szaklapban jelentek meg, azt mutatják, hogy a vakcina erős immunválaszt ad a korábbi mutációk és a delta variáns ellen egyaránt, még nyolc hónappal a vakcinázás után is. Ahogy egyre több adat lát napvilágot, visszatérünk az emlékeztető oltás kérdéséhez.”

A vállalat felhívta a figyelmet a brit Cov-Boost induló klinikai kutatásra, ami hét különböző vakcina esetében fogja vizsgálni a hatékony és biztonságos vakcinamixeket – közöttük lesz a Janssen vakcina is (úgy, mint az Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Novavax, Valneva és Curevac). A kutatás lényege az, hogy megfigyeljék, a teljesen vakcinázott, vagyis két oltást kapó embereknél melyik vakcina a leghatékonyabb emlékeztető oltásként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik