Tudomány koronavírus

Német tudósok szerint alakíthatók úgy a vakcinák, hogy ne okozzanak vérrögképződést

MATTHIAS BEIN / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP
MATTHIAS BEIN / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP

Német tudósok át tudnák alakítani a SARS CoV-2, vagyis az új koronavírus elleni védőoltásokat oly módon, hogy ne okozzák többé az egyik ritka mellékhatást, a vérrögképződést – írja az MTI.

Egy német kutatócsoport úgy véli, megtalálta, miért alakulhat ki vérrögösödés egyeseknél, akik az új koronavírus okozta Covid-19 ellen az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson vakcináját kapták – írta a The Guardian brit napilap online kiadása.

A kutatócsoport azt is el tudja mondani a gyártónak, hogyan lehetne olyanná alakítani a vakcinákat, hogy megelőzzék a problémát.

A kulcs az adenovírus, vagyis a közönséges nátha egyik okozója, melyet arra használnak, hogy a koronavírus úgynevezett tüskefehérjéjét a szervezetbe juttassa – mondta Rolf Marschalek, a frankfurti Goethe Egyetem professzora, a kutatócsoport vezetője.

A probléma nagyon ritka, de nagyobb a kockázata a fiatalabb korcsoportokban, amelyeket kevésbé veszélyeztet a súlyos COVID-19 kialakulása – legalább is a variánsok megjelenése előtt még ez volt a tudományos álláspont. Az Egyesült Királyságban mintegy 33 millióan kapták az AstraZeneca oltását, 309 esetben alakult ki vérrögösödés.

A kutatócsoport egy megjelenés előtt álló, szakértők által még nem ellenőrzött tanulmányban az írta, hogy a probléma az adenovírus sejtmagba jutásakor keletkezik, nem annyira a sejtfolyadékban, ahol a vírus általában a fehérjét előállítja.

Az adenovírus életciklusa magában foglalja a sejtek megfertőzését, az adenovírus DNS-ének bejutását a sejtmagba. Itt a probléma: a vírus DNS-darabja nincs optimalizálva arra, hogy a sejtmagon belül átíródjon. Ennek eredményeképp töredékes tüskefehérje-variánsok is létrejönnek, az így keletkező hibás fehérjerészek elkezdhetnek vándorolni a szervezeten belül, és igen ritkán vérrögképződést okoznak – vélik a tudósok.

Marschalek szerint a vakcinák átalakíthatók úgy, hogy a problémát elkerüljék. A Johnson & Johnson már kapcsolatba lépett a kutatócsoporttal. Az AstraZenecával még nem beszéltek.

Más tudósoknak azonban más elméleteik vannak, Marschalek és kutatócsoportja egyelőre hipotézist alkotott, amely más szakértők ellenőrzésére vár. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ezt a kutatást egy nem lektorált tanulmány foglalta össze, ami azt jelenti, hogy független szakértőcsoport még nem ellenőrizte hibákra (erről itt olvashat bővebben), és még ha az elmélet helyes is, nem jelenti azt, hogy a tüskefehérje bármilyen problémát okoz az emberi sejten belül – azt meg pláne nem, hogy átírja az emberi DNS-t, ahogyan azt a konteóhívők sokszor mondják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik