Tudomány

Ilyen hangja van a Jupiter holdjának

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Belehallgatott a Juno űrszonda a Jupiter egyik holdjának, az Iónak a hangjába – írja a Phys.org tudományos szakportál. Az eszköz a Juno Waves tudományos műszerrel vizsgálta a Jupiter által kiadott rádióhullámokat, hogy felmérje a pontos forrásukat, eközben fogta fel az Ióból áradó elektronok „hangját”, amelyek a bolygó felé tartottak.

A kutatók úgy gondolják, rájöttek, mi váltja ki a Jupiter nagyon erős mágneses mezejéből érkező rádióhullámokat.

Az óriási bolygó mágneses mezejében több holdja is mozog, az Io van a legközelebb a planétához. Ennek következtében a hold gravitációs húzd meg – ereszd meg játékot játszik a bolygóval és a többi kísérővel, aminek hőképződés a mellékterméke. Az Ióra ez elég extrémen hat, a felszínen rengeteg vulkánkitörést eredményez.

A vulkánok egy rakás anyagot (port és gázokat) engednek a Jupiter felé, ezen anyagok összetevői közül pedig néhány töltéssel rendelkező ionokká és elektronokká válik szét. Ezeket a Jupiter mágneses mezeje bekebelezi. Ahogy a bolygó és a hold elhalad egymás mellett, az elektronok felgyorsulnak, és a Jupiter északi és déli sarkai irányába terelődnek. Ilyenkor keletkeznek a rádióhullámok, ezt tudta most meghallgatni a Juno is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik