Tudomány

Fura gyógyszer: tetveket tettek a péniszbe

Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP
Ann Ronan Picture Library / Photo12 via AFP

A betegségek okainak és gyógyításuk kutatása ma is dúló, végeérhetetlen harc még akkor is, ha az orvostudomány szinte felfoghatatlan fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évszázadban.

A történelem tele van mára elavulttá vált, sőt egyenesen meghökkentő gyógymódokkal azon évszázadokból, amikor az emberek jobbára még természetfeletti, gonosz erők mesterkedéseivel magyarázták betegségeiket. Ezekből mutat be néhányat a Múlt-kor.hu cikke.

Kövér macska és múmia

Már az ókorból is ismertek különös orvosi eljárások, ám a szokatlan „gyógymódok” valóságos tárházát a középkorban találjuk. Köszvényre például egy megpucolt, sóval behintett baglyot kellett elégetni, majd a hamvakat disznózsírral keverni, és azzal kenegetni a sajgó testrészt.

Torokgyulladás esetén megnyúzott, kibelezett kövér macskával kezdődött a recept: az állatot gyógynövényekkel, medve- és sünzsírral kellett megtölteni, megsütni, majd az így kapott anyaggal be kellett kenni a beteget.

Virágzott az orvosi célú kannibalizmus is, az Egyiptomból elrabolt múmiákból készített por számos kórságra jelentett gyógymódot.

Tetvek a péniszbe

Időskori szürkehályog kezelésére szárított emberi ürüléket kellett porrá őrölni, majd azt belefújni a beteg szemébe, fogfájásra, fogszuvasodásra gyakran javasolták egy olyan nyaklánc viselését, amelyen egy elhunyt foga lóg, vagy azt, hogy egy halott fogát érintse a beteg a saját, fájó fogához. Egyiptomban fogpanaszok esetén döglött egeret tettek a beteg szájába.

A XV-XVI. században élt, elsősorban sebészként ismert Hieronymus Brunschwig orvosi könyve is hemzseg a furcsaságoktól. Hajhullásra égetett galambürülék használatát javasolta, náthára egy darabka fehérrépa orrba történő feldugását,

vizeletürítési problémákra pedig három nagy tetű behelyezését a péniszbe.

A Svájcban élt doktor a tuberkulózisban szenvedő betegeknek fájdalmaik enyhítésére többek között csigák házukkal történő elfogyasztását ajánlotta. Asztma esetén pedig a legtöbb, amit az ember tehet, hogy elfogyasztja egy róka tüdejét, miután borba áztatott gyógyfüvekkel és édesgyökérrel átmosta azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik