Tudomány

Erősen csökkenti az egészséges étrend a terhességi komplikációkat

Michael Haegele / Getty Images
Michael Haegele / Getty Images

Egy amerikai kutatás arra az eredményre jutott, hogy a fogantatás idején és a második trimeszterig tartott egészséges étrend nagyban csökkenti a terhességi komplikációk esélyét – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Az American Journal of Clinical Nutrition tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az anyák, akik egészségesen étkeztek, sokkal kevesebb eséllyel tapasztaltak terhességi cukorbetegséget, terhességgel összefüggő vérnyomás-rendellenességeket, és ritkábban jelentkezett náluk koraszülés is.

A szakértők majdnem 1900 terhes nőt kérdeztek ki az étkezési szokásaikról, valamint arról, hogy milyen problémákat tapasztaltak a terhesség és a szülés során. Az étrendjük egészségességét az alapján határolták be, hogy mennyi zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket, illetve milyen kevés vörös- és feldolgozott húst fogyasztottak.

A kutatók szerint a legfontosabb időintervallum a fogantatás és az utána következő időszak a második trimeszterig, ilyenkor számít a legtöbbet az egészséges étkezés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik