Tudomány

Nem egyedi eset, ha akaratlanul távozik a vizelet

Getty Images
Getty Images
Az inkontinencia nem valami szégyellni való „fogyatékosság”, csak hazánkban több ezer embert érint, gyakorlatilag életkortól függetlenül. A férfiak többsége nem fordul orvoshoz, amivel akár komoly betegségek maradhatnak rejtve – maga az akaratlan vizeletvesztés nem betegség, hanem állapot, ami ellen lehet és kell is tenni.

Tömegeket érint

Az inkontinencia akaratlan vizeletvesztést jelent az egészen enyhe néhány csepptől a jelentős mennyiségig. A közhiedelemmel ellentétben nem az öregedés természetes velejárója – sőt, a fiatalabb korosztályokat is érinti –, és nem is betegség, hanem egy olyan állapot, amelyet kezelni kell, illetve amelynek hátterében komolyabb betegségek is állhatnak.

Az ember nyilván szégyenkezik, halogatja az időpontot, hogy orvoshoz forduljon, holott ez teljesen indokolatlan: az inkontinencia tavalyi adatok szerint csak Magyarországon 500-600 ezer embert érint. Gyakorlatilag bármely életkorban kialakulhat, a férfiakat és a nőket egyaránt érinti.

Lélekőrlő állapot

Óriási lelki terhet jelent, inkontinenciával az ember élete megváltozik, életminősége romlik, szociális kapcsolatai megromlanak, az érintett fizikai és pszichikai értelemben is egyre inkább bezárkózik. Sokan nem mernek kimenni az utcára, közösségbe menni, hiszen bármikor előfordulhat a vizeletvesztés akár spontán, akár egy köhögés, tüsszentés hatására.

És akkor még nem is beszéltünk a szagról, amit bizony nagyon nehéz elfedni, és rendkívül kellemetlen akár vadidegen emberek előtt is a buszon, metrón, bevásárlás közben.

Ma már elérhetőek kifejezetten férfiak számára készült inkontinencia betétek, amelyek tökéletesen követik a férfi test anatómiáját, és teljesen észrevétlen maradnak az alsónadrágban amellett, hogy a kellemetlen szagokat is magukba zárják.Ezek a termékek természetesen nem helyettesítik az orvosi kezelést vagy a tünetek mögött rejlő okokat, nem mulasztják el a betegségeket, de jelentősen megkönnyítik a mindennapi tevékenységeket.

Az inkontinencia első, enyhe stádiumában tényleg csak vizeletcsepegésről van szó, ami azonban meglehetősen zavaró, hiszen akaratlanul történik. A második, középsúlyos stádiumnál a hasűri nyomás fokozására (fizikai megerőltetés, köhögés, tüsszentés stb.) történik a vizeletvesztés, míg súlyos esetben a teljes húgyhólyag kiürül, nyolc óra alatt akár 9 deciliter vizelet is távozhat az érintett szándékai, tudta ellenére.

Három érv a korai cselekvés mellett

Az akaratlan vizeletvesztés nem korfüggő, már a 40 éves korosztály jelentős része is tapasztalhatja a tüneteket nemtől függetlenül. Nagyon sokan nem hajlandóak szembenézni a problémával – főleg férfiakra jellemző, hogy későn fordulnak orvoshoz –, jellemzően már csak akkor kérnek segítséget, amikor állapotukat képtelenség tovább rejtegetni.

Pedig több okból is megéri minél korábban felkeresni a háziorvost. Egyrészt szakszerű felvilágosítással szolgál a tennivalókról, rengeteg lelki terhet vesz le a vállunkról, ha tudjuk: a problémával nem vagyunk egyedül, és van segítség.

Másrészt az akaratlan vizeletvesztésnek oka van, ezek felderítése komolyabb egészségügyi következményeket előzhet meg. Harmadrészt pedig olyan gyógyászati segédeszközökhöz jutunk, amelyek kifejezetten inkontinenciára lettek kifejlesztve. Ilyenek például az inkontinecia-betétek: gyakorlatilag észrevehetetlenül viselhetők, felszívják a nedvességet, és hermetikusan elzárják a szagokat.

Négy fajtáját ismerjük

Az inkontinencia stádiumai mellett megkülönböztetjük az inkontinencia fajtáit is, a tudomány négy kategóriát állított fel. A stressz vagy terheléses inkontinencia általában fizikai erőfeszítés hatására jelentkezik, oka a húgyhólyag és a húgycső között található záróizom gyengülése.

A reflex inkontinenciát neurogén betegség váltja ki, inger nélküli vizeletcsepegést jelent. Túlfolyásos inkontinenciánál a vizelet akadályba ütközik, a hólyag nem ürül megfelelően, a visszamaradó vizelet pedig csepegve ürül. A késztetési inkontinencia vizeletvesztéssel járó, elnyomhatatlan vizelési inger.

Dohányzástól a prosztatarákig

Életbevágóan fontos a jelekre odafigyelni, és a lehető legkorábban orvoshoz fordulni, mert egyrészt súlyos betegségek állhatnak a háttérben, másrészt olyan állapotok, amelyek számos egyéb területen is veszélyeztetik az egészséget.

A dohányzás, pontosabban az azt kísérő gyakori köhögés rendkívül gyakori kockázati tényező, hiszen rendszeres plusz terhelést jelent a medencefenék és a húgycső záróizmai számára. Hasonlóan a túlsúly: ilyenkor a hasra nehezedő zsírtömeg a húgyhólyagra nehezedő nyomást fokozza, a medencefenék izomzata pedig az állandó terhelés hatására meggyengül.

Az életkorral az izmok eleve gyengülnek, ezért az idősebb korosztálynál e szempontból fokozott kockázatot jelent az elhízás. Ebből kiindulva a túlsúly kialakulásáért felelős mozgásszegény életmód is a hajlamosító tényezők között szerepel. Fokozott figyelmet érdemel az inkontinencia a cukorbetegséggel összefüggésben, hiszen az akaratlan vizeletvesztés egyrészt jelezheti ezt a  betegséget, másrészt 2-es típusú diabétesz szövődménye is lehet.

Férfiak esetén azonban a leggyakrabban a prosztata megbetegedése, elváltozása vezet inkontinenciához, ami akár rákos megbetegedésre is utalhat.

Kezelés és megelőzés

A kezelés módja nagyban függ az inkontinencia súlyosságától, típusától és a háttérben álló betegségektől. A siker elválaszthatatlan a pontos diagnózistól, már csak ezért is fontos mielőbb, felkeresni a szakrendelést és őszintén beszélni az orvossal. A személyre szabott megoldást négy kezelési módszer, illetve ezek kombinációja jelenti.

Ilyen az életmódot is érintő viselkedésterápia, a gyógyszeres kezelés, a gyógyászati segédeszközök, illetve a műtéti megoldások. Amikor pedig arra van szükség, férfiak és nők számára is diszkrét, remek minőségű, nedvszívó képességű inkontinecia-betétek állnak rendelkezésre. Észrevehetetlenek, nem eresztik ki a szagokat sem, ami a nem speciálisan erre a célra készített egyéb betétekről   nem mondható el.

A problémát persze könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, a szakemberek elsődleges tanácsai között szerepel a testmozgás, az egészséges testsúly megőrzése, a dohányzás és mesterséges édesítők mellőzése, a koffeines, alkoholos italok mértékletes fogyasztása. Ma már létezik kifejezetten férfiaknak kifejlesztett medencefenék-torna is, amely nemcsak az inkontinencia megelőzésében (és egyébként kezelésében is) segít, hanem még a szexuális teljesítményre is jó hatással van.

Szponzorált tartalom

Olvasnál még az inkontinenciáról? Kattints ide!

A cikk a kontinencia.hu támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik