Tudomány

Híg széklet és hányás a „nyár slágere”

Getty Images
Getty Images
A sokszor csak „fosós-hányósként” említett fertőzést vírusok és baktériumok is okozhatják, nyáron utóbbiaknak kedvező a terep. Ijesztő és kimerítő állapot, veszélyt a kiszáradás jelenthet.

Sokaknak ismerős a hasmenéssel és/vagy hányással járó fertőzés, amit általában a gyerek visz haza, munkahelyen kapjuk el, és pokoli napokat tud okozni. A népnyelv egyszerűen csak „a fosós-hányósként” utal rá, a tünetek enyhítésén, a pihenésen kívül általában nincs mit tenni ellene, túl kell rajta lenni.

Nem könnyű diagnosztizálni, hogy az ilyen fertőzések mögött adott esetben vírus vagy baktérium húzódik-e meg, de nyáron jellemzően utóbbiak kerülnek túlsúlyba

– mondja a 24.hu-nak dr. Békássy Szabolcs háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító tagja.

A vírusok közül jellemzően a rota és a calici vírusok, míg a baktériumok köréből az E. coli, a Campylobacter és a szalmonella okozza leggyakrabban a tüneteket. Illetve egyéb olyan baktériumtörzsek, amelyek órák alatt felszaporodnak a nem megfelelő hőmérsékleten tárolt, hűtetlen ételekben, illetve nagy tömegben lehetnek jelen a rosszul fertőtlenített medencékben vagy mosatlan zöldségek, gyümölcsök felszínén. Ebből pedig világosan látszik, a hasmenés és hányás miért a nyár „slágerbetegsége”.

Érintettség alul és felül

A két jellemző panasz nem feltétlenül jelentkezik együttesen, azon múlik, a kórokozó a gyomor- és bélrendszer mely területén tudott felszaporodni. Ha csak a belekben, akkor az eredmény hasmenés, ha pedig a gyomorban, gyulladást okozva annak nyálkahártyáján, akkor számolhatunk hányással. Logikus módon mindkét traktus is érintett lehet, ilyenkor igazán megterhelő, alul és felül is távozik, aminek távoznia kell.

Ijesztő és kimerítő állapot, rendkívül kellemetlen, egy idő után pedig veszélyessé is válhat: a hasmenéssel és /vagy gyakori hányással rengeteg folyadék távozik a szervezetből, illetve létfontosságú elektrolitok, más néven oldott ásványi sók.

Mindkettő pótlása elengedhetetlenül fontos. Igyunk sok folyadékot, lehetőség szerint a vizet preferáljuk, az elektrolitpótlás pedig gyógyszertárakban vény nélkül kapható orális rehidráló granulátumokkal oldható meg a leghatékonyabban

– javasolja az orvos. Hozzáteszi: hányás esetén a folyadék is nehezen „marad benn”, ilyenkor ne igyunk egyszerre sokat, hanem gyakori egy-egy korttyal igyekezzünk rehidratálódni.

A veszélyt pedig logikusan a kiszáradás jelenti. Ennek jelei az alacsony vérnyomás, állandó fáradtság, bágyadtság, vérnyomáscsökkenés, ez esetben orvoshoz kell fordulni, mert akár kórházi, infúziós kezelésre is szükség lehet.

Nem mindegy, milyen „hasfogót” használunk

Ami még a tüneteket illeti, vírusfertőzésnél a hasmenéssel általában híg, vízszerű anyag távozik, míg a baktériumok esetén más a széklet konzisztenciája: picit sűrűbb, nyálkás. Békássy Szabolcs a kezelést illetően felhívja a figyelmet a recept nélkül kapható hasfogók közti különbségekre.

Egyes fajtáik a bélaktivitást csökkentve fejtik ki hatásukat, fertőzés esetén ezek nem ajánlottak. Ilyenkor ugyanis a hasmenés mérséklésével vagy megszüntetésével a kórokozók sem tudnak ürülni, tovább képesek kifejteni a hatásukat a szervezetben.

Más termékek hatásmechanizmusa ugyanakkor csökkenti a bélfalak gyulladását, a túlzott folyadék-kiáramlást: magára a kiváltó ok megszüntetésére irányulnak, miközben a vírusok és baktériumok is távoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik