Tudomány

Már most tömegeket öl meg a globális felmelegedés

Egy új tanulmány alapján az ember okozta klímaváltozás felelős a hőséghez köthető halálesetek 37 százalékáért – írja az MTI. A szakértők szerint a felmelegedés miatti extrém időjárási körülmények, a viharok, áradások, aszályok következtében a hőmérséklet növekedésével együtt exponenciálisan nő a halálos áldozatok száma is.

Ana Vicedo-Cabrera, a Berni Egyetem munkatársa és kollégái az 1991 és 2018 közötti időszak hőség miatti halálozásait vizsgálták a világ 732 városban. Az eredmények alapján ezek 37 százalékát az emberi tevékenység miatti felmelegedés idézte elő.

Vicedo-Cabrera szerint az érintett városokban évente mintegy 9700 halálozás kapcsolható a klímaváltozáshoz, de az érték globálisan jóval magasabb.

A kutató kiemelte: ezeket a halálozásokat meg lehetne előzni.

Bielik István / 24.hu

A felmelegedés okozta halálozások aránya Dél-Amerika városaiban a legmagasabb, de Európa és Ázsia déli része is kiemelkedik. A kutatás szerint a brazíliai Sao Paulóban következik be a legtöbb forróság miatti haláleset, évente átlagosan 239.

Az Egyesült Államokban a halálozások 35 százalékáért felelős a globális felmelegedés. 200 amerikai városban évi mintegy 1100 ilyen haláleset történik, ebből a legtöbb, 141 New Yorkban. A legmagasabb arányt Honoluluban rögzítették, itt a hőhöz köthető elhalálozások 82 százalékát idézhette elő az éghajlati átalakulás.

Vicedo-Cabrera szerint egyes városok a kulturális tényezők és a környezeti feltételek miatt jobban alkalmazkodnak a hőséghez, mint más települések.

Jonathan Patz, a Wisconsini Egyetem Globális Egészség Intézetének igazgatója szerint a tanulmány választ ad arra a sokszor feltett kérdésre, hogy a klímaváltozás miként hat az egészségünkre. A szakértő, aki nem vett részt a vizsgálatban, kiemelte: a publikáció az elsők között mutatja be részletesen, hogy a klímaváltozáshoz köthető hőség mennyi halálesetet okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik