Tudomány

Valószínűleg nincs élet a Vénusz légkörében

Egy új tanulmány alapján a Vénusz felhői túl szárazak ahhoz, hogy lehetőséget teremtsenek az élet számára – írja az MTI a BBC-re hivatkozva. Tavaly szakértők egy csoportja foszfint (PH3) mutatott ki a bolygó légkörében. Az anyag mikrobák jelenlétére is utalhat, ezért a sajtó világszerte úgy számolt be a felfedezésről, hogy az élet nyomára bukkantak a Vénuszon. A szakértők többsége ugyanakkor óvatosan fogadta az eredményeket, azóta több tanulmány is született, amely az eredeti publikációt cáfolja.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

John Hallsworth, a Belfasti Queen’s University biológusa és kollégái most arra jutottak, nem lehetséges, hogy a földihez hasonló élet van a Vénusz atmoszférájában. A kutatók az űrben vett minták alapján értékelték mindazt, amit a felhőkről tudni lehet, majd elemezték a földi létformákról szóló irodalmat, hogy lássák, van-e olyan szervezet, amely fennmaradhat a leginkább kénsavból és igen kis mennyiségű vízből álló felhőkben.

Arra a következtetésre jutottak, hogy még a legzordabb körülményekhez edződött, úgynevezett extremofil mikrobák sem élnék túl ezt a szélsőséges közeget.

Hallsworth szerint a vízmolekulák aránya nem valamivel, hanem több mint százszor kisebb annál, mint ami a Föld legellenállóbb mikrobájának elég lenne.

Bolygónkon a foszfin az élettel, így az állatok, köztük a pingvin bélrendszerében élő mikrobákkal, vagy az oxigénszegény élőhelyekkel, például a mocsarakkal függ össze. Elő lehet állítani iparilag is, de a Vénusz esetében ez kizárható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik