Tudomány

Durva hőség után komolyabb lehűlés jön

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu

Az idei év első, ám annál extrémebb hőhullámára egy gyenge hidegfront hozott enyhülést, pénteken már megmozdult a levegő, éjszaka a nyitott ablak már enyhülést hozott, a szombat pedig egész kibírható volt. A front azonban ennél többre nem volt képes, már vasárnap elkezdődött a „visszamelegedés”, a következő napokban pedig újabb kánikula vár ránk:

Kedden és szerdán ismét 35-37 fokot mérhetünk, csütörtökön viszont újabb hidegfront érkezik, ami a mostaninál komolyabb »lehűlést« hoz

–  mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Ez már tényleg enyhülés lesz

Vasárnap ismét stabilizálódott a hőségperiódust előidéző anticiklon Kelet-Európa fölött, ez okozza ismét a kánikulát. A hidegfront, épp mint múlt héten nyugatról érkezik, ám elődjénél szerencsére jóval masszívabb. Az enyhülést nyugat-keleti irányban érezzük majd fokozatosan csütörtöktől, a mélypontnak a szombat mutatkozik, amikor

a legmelegebb órákban országszerte 23-28 fokot mutatnak majd a hőmérők, hajnalban pedig 12-18 fokra ébredhetünk.

A nagy melegre érkező lehűlés miatt a hét második felében heves viharokra, záporokra és zivatarokra kell számítanunk, gyakorlatilag bárhol az országban. Összességében számottevő csapadék legfeljebb a keleti tájakon valószínű, a szárazság csak minimálisan, és lokálisan enyhül valamelyest.

Visszatér a hőség

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint vasárnaptól ismét lassú melegedés kezdődik, napokig átlag körüli 25, 30 fokos időben lehet részünk sok napsütéssel, eső nélkül.

Jelen állás szerint mintegy 70 százalékos valószínűséggel július 8., azaz jövő hét csütörtök környékén újabb hőhullám tör ránk, visszatérnek a 35-37 fokos maximumok. Egyelőre nem látszik, hogy mindez meddig tart, de a júliusi időjárás meglehetősen szélsőségesnek tűnik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik